Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korttjuvar tittar över din axel och snor din kod – så skyddar du dig

Det krävs inte alltid sofistikerad utrustning för att sno din kod till ditt betalkort. Det räcker med ett par ögon.

”Titta över axeln” är en teknik som verkar ha dammats av inom brottsvärlden, eller ”shoulder surfing” som det också verkar kallas på nysvenska. Polisen i region norr varnar på sin hemsida om att tjuven helt sonika står bakom en person i kön och ser vilken kod hen slår i terminalen på affären eller bankomaten. Sedan snor tjuven kortet, troligtvis genom att ta hela plånboken, och börjar ta ut pengar.

På sin hemsida skriver Jessica Lindmark, förundersökningsledare vid polisens region Nord, att tillvägagångssättet har uppmärksammats i andra delar av landet och att det nu har nått Norrland och därmed länet.

”I flera ärenden har målsägarna efter att de har handlat i butik blivit kontaktad vid sin bil där en man har frågat dem om vägen. Målsäganden har då för en kort stund lämnat sin bil där kortet har legat för att senare upptäcka att kortet är borta” skriver Lindmark på polisens hemsida.

Läs också: Många utan ersättning vid kortbedrägerier

För att undvika att drabbas av den här ”titta över axeln”-brottslighet så rekommenderar polisen följande:

• Se efter så att ingen står väldigt nära när du slår in koden.

• Dölj med hand eller kropp så att den bakom inte ser vad du slår för kod.

• Håll hårt i kortet och stanna upp om någon distraherar dig när du ska betala. Fortsätt när hen har backat undan.

För några veckor sedan varnade polisen för andra kortbedrägerier. Då handlade det om internet och hur man skyddar sig där.

...