Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kossor tar sovmorgon på ny madrass

En två centimeter tjock madrass ska få kor att vila mer, leva längre och producera mer mjölk. I en ladugård i Skurup är madrassen så populär att korna börjat ligga och dra sig på morgonen.

– Väckning är kvart i fem. Förr stod alla korna upp när vi kom in i stallet, men sedan madrassen kom ligger de kvar och mornar sig, säger Göran Thorsson, ladugårdsförman på Nils Holgersson-gymnasiet i Skurup.

Att korna, som till en början var skeptiska inför det nya underlaget, numera gärna stannar i liggläge är faktiskt hela poängen med de nya sviktande madrasserna i boxarna. Madrasserna är inte billiga, men Nils Holgersson-gymnasiet ser dem som en investering. Förslitningsskador på leder och ben som korna fick av att stå på det hårda golvet är ett minne blott. Detsamma gäller för sår och infektioner – resultat av att korna låg på fuktiga gummimattor.

– Just nu kostar det här pengar, men i längden tror vi att en bättre miljö kan förlänga en kossas liv med fem år, säger Göran Thorsson.

Kor som ligger ner mycket producerar också mer mjölk. I Skurup gläds man åt att korna har ökat sin "ligg-tid" med tre timmar sedan madrasserna anlände.

– Vi gör det här för att vi älskar kor. En gammal kossa har dessutom mer personlighet och är mycket roligare än en ung.