Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kött från utlandet ökar mest

Annons

Nya preliminära siffror från Jordbruksverket och SCB visar att köttkonsumtionen går upp. Förra året åt varje svensk 86 kilo kött per person. Det är nytt rekord. Det finns flera orsaker till ökningen.

– Vi har haft en längre period av att konsumtionen av kött har ökat. Det började vid EU-inträdet när vi fick en ökad konkurens. Vi har fått in mer kött vilket har pressat priset, säger Helena Lööv, handläggare vid Jordbruksverket.

2009 när det var kris i Sverige minskade köttkonsumtionen. Minskningen beror även delvis på prisökningar. Men nu ökar den igen.

– Vi tenderar till att äta mer kött när vi har det bättre ställt, säger hon.

Även nya produkter i kötthyllorna har ökat konsumtionen.

– Det finns ett större utbud av styckat och marinerat kött, säger hon.

En annan bidragande orsak är de senaste trenddieterna med bland annat GI-metoden och LCHF.

– De senaste åren har vi haft olika dieter och det har också börjat synas. Vi äter även mer av ägg, ost och fettrikare mat, säger Helena Lööv.

Det har varit mycket debatter om närproducerad mat och klimatpåverkan. Men trots det åt vi mer utländskt kött än vi tidigare någonsin gjort. Utländskt kött är mycket billigare än svenskt.

– Det finns en grupp konsumenter som är intresserade av närproducerad mat. Men när det gäller den stora konsumtionen och när det gäller restauranger och storhushåll så har det billigare priset stor betydelse, säger hon.

Men hon vill inte gå så långt som att säga att det är sämre kvalité på utländskt kött.

– Däremot finns det ett informationsproblem. Konsumenter har ingen möjlighet att ta ställning till klimat- och miljöpåverkan när de står i butiken och ska göra sitt val, säger Helena Lööv.

Över hälften av allt nötkött som säljs i Sverige är importerat. Och drygt en tredjedel av gris och fågel kommer från utlandet. Köttet importeras framför allt från Tyskland, Danmark, Irland och Holland.

– När det gäller kött från Holland så kommer mycket av det från utomeuropeiska länder, säger hon.

Om trenden håller i sig kan det bli bekymmersamt för landets bönder och ännu fler lantbruk kan tvingas lägga ner.

– Trenden visar att försäljningen av svenskt kött minskar, säger Helena Lööv.

Annons