Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köttbullens mästare

När finaluppgiften blev att göra den svenska klassikern köttbullar med potatismos då plockade Lag Klimpfjäll, där bland andra Johan Gavelin ingår, fram segerreceptet.

Och det räckte ända till seger.

Östersundsbon Johan Gavelin, till vardags bakom disken på ICA Maxi, har tillsammans med sina barndomsvänner från Klimpfjäll i höst deltagit i SVTs mattävling Det Stora Matslaget.

Där fanns lag från en rad städer i landet, alla med uppgift att plocka fram det speciellt lokala från sina respektive regioner.

– Att jag kom till lag Klimpfjäll förklaras av att jag flyttade dit som två-åring. Klimpfjäll är fortfarande "hem" för mig. De övriga tre i laget, bland andra lagledaren Sandra Dahlberg är alla därifrån. Vi känner varandra sen vi var små barn, säger Gavelin och tar ömt på det skärbräde lag Klimpfjäll fick i första pris.

– Vi fick skärbrädan plus äran i första pris, inga pengar eller resor, säger Gavelin.

Att laga mat inför tv-kamerorna ställer särskilda krav på kockarna. Att handskas rätt med råvarorna, att uppträda snyggt och att hålla nerverna i styr är av yttersta vikt. Men rent praktiskt var det andra problem som ställde det till det under inspelningen.

– Vi hade stora problem med alla måsarna och med en hel del flygplan som flög över oss, avslöjar Johan Gavelin och beskriver hur de ibland fick avbryta inspelningen på grund av de "yttre omständigheterna". Inspelningen ägde rum i Nyckelviken utanför Nacka i Stockholm.

Efter att lag efter lag slagits ut återstod i finalen Gavelins Lag Klimpfjäll som fick möta Dogge Doggelitos Lag Alby.

Uppgiften, som de inte hade en aning om innan de fick uppgiften tilldelad sig i sändning var att tolka den svenska klassikern köttbullar med potatismos. Rätten skulle spegla ortens tradition. De två lagen hade en timme på sig att greja den svenskaste av rätter.

Det var egentligen gamle kung Karl XII som införde köttbullen till Sverige, detta i samband med hans härjningar i Turkiet.

Lag Klimpfjälls variant gjordes på älgfärs och serverades med bland annat mandelpotatis. Och blev oemotståndlig.