Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfri måndag bra start på giftfri vardag

Både Miljöpartiet och Centerpartiet driver kampanjer för en giftfri vardag.

Annons

Båda partierna väljer dessvärre att bortse från en central aspekt i sammanhanget: Dagens skyhöga köttkonsumtion av hamburgare sker till priset av en mycket omfattande giftanvändning.

Säkra globala siffror är tyvärr inte tillgängliga men enligt FN:s experter används 37 procent av USA:s bekämpningsmedel inom djurindustrin. Gifterna används vid foderproduktion vilket möjliggör stora och billiga odlingsvolymer. Detta är verkligheten bakom det billiga köttet.

Även Sverige är beroende av stora mängder foder producerat med omfattande giftanvändning. Bekämpningsmedel som är förbjudna i EU och Sverige används av brasilianska sojaodlare. Brasilianska sojabönor äts av flertalet av de svenska kött- och mjölkproducerande djuren i Sverige.

Svenska mjölkbönder samt gris- och kycklinguppfödare använder omkring 250 000 ton soja om året. Det mesta från Brasilien. Varje EU-medborgares konsumtion av kött-, mjölk- och ost kräver i genomsnitt 213 kvadratmeter åkermark med sojaodling.

Många människor i Sydamerika drabbas av giftstänk från de massiva besprutningarna på sojafälten. I Brasilien ökade bruket av glyfosat, det aktiva giftet i Roundup Ready, med mer än 58 procent mellan 2000 och 2005. Arbetarna på de brasilianska sojaplantagerna arbetar under villkor som inte sällan är direkt slavliknande.

Det är synnerligen anmärkningsvärt att både Miljöpartiet och Centerpartiet driver frågan om minskad giftanvändning men utelämnar den sannolikt viktigaste aspekten på giftanvändning. Kanske beror det på att gifterna inte i första hand drabbar oss utan de fattigaste jordbruksarbetarna i världen.

Jonas Paulsson

initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons