Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftbolag kan bryta mot folkrätten

Byggandet av Statkrafts vindparker i Östjämtland kan utgöra ett brott mot folkrätten. Det anser OECD som nu kommer att övervaka företagets fortsatta dialog med Jijnjevaerie sameby.

När norskägda kraftbolaget Statkraft började bygga sina jättelika vindparker i Östjämtland tillsammans med minoritetsägaren SCA, var det med starka protester från Jijnjevaerie sameby. Samebyn mister en betydande del av sina vinterbetesmarker på grund av parkerna, men i rättsprocesserna som följt har kraftbolaget fått rätt i alla instanser, sånär som på några mindre anpassningar.

På torsdagen togs striden till en helt ny nivå.

Nu har OECD, den internationella organisationen för samarbete och utveckling, intresserat sig för konflikten utifrån att kraftbolagets sätt att föra dialog med områdets ursprungsbefolkning kan utgöra ett brott mot folkrätten.

– Det känns skönt att OECD går in i det här ärendet. De gör bedömningen att det är nödvändigt att ta upp frågan, vilket jag tolkar som att de ser att det finns belägg för vårt påstående att vi inte blivit korrekt behandlade i samrådsprocessen, säger Marianne Persson, ordförande för Jijnjevaerie sameby i ett pressmeddelande.

En av OECD:s uppgifter är att tvinga multinationella företag att leva upp till konventionerna för folk- och människorätt även om det berörda landets lagar inte gör det. Och enligt internationella riktlinjer är inga industriella verksamheter tillåtna på urfolks sedvanemarker om det försvårar möjligheterna att använda dem.

I OECD:s beslut att ta sig an fallet står det att det material som samebyn lämnat in "är väl underbyggt då det hänvisar till överträdelser av relevanta bestämmelser i riktlinjerna som rör mänskliga rättigheter och sakägares intressen".

Eftersom Statkraft är helägt av norska staten ska OECD:s representanter i både Norge och Sverige engageras i frågan. I första hand ska de närvara vid alla fortsatta förhandlingar som sker mellan parterna, för att kunna medla och vägleda i de stridsfrågor som uppstår.

Statkraft anser att OECD inte har någon anledning att blanda sig i ärendet utifrån att det svenska rättsväsendet redan konstaterat att de följer lagen. När ÖP skrev om konflikten för ett par veckor sedan gav Statkraft vinds vd Bengt Vernmark följande kommentar till OECD:s redan då väntade beslut.

– Jag ser det som allvarligt. Vi vill vara goda medborgare i alla län och länder vi befinner oss i, anstränger oss verkligen för att leva upp till de krav som finns på oss och vi kommer att anstränga oss för att få till ett bra samarbete i detta.

Genom åren har OECD tagit emot anmälningar där ursprungsfolk runt om i världen och som anser sig ha blivit överkörda av multinationella bolag, men det är första gången som organisationen beslutat sig för att ta sig an ett samiskt ärende.