Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig brand stoppar tågtrafiken

Tidigast i dag vid 9-tiden tror Trafikverket att tågen kan rulla igen, efter den häftiga branden i tre vagnar på onsdagen. Bussar kommer att ersätta de flesta tågavgångarna.

Dramatiken var stor när ett ambulansflyg upptäckte att ett rullande tåg strax söder om Pilgrimstad brann. SOS Alarm kontaktades från helikoptern och strax efteråt ringde även en privatperson.

Det brinnande tåget kunde strax efteråt stanna i Pilgrimstad.

Godståget var lastat med träslipers. Möjligen på grund av gnistbildning har det fattat eld i en vagn.

– Det brinner i tre vagnar, kunde Jörgen Eriksson hos brandkåren meddela på onsdagsmorgonen.

Just då var det svårt att ha någon uppfattning om hur länge släckningsarbetet skulle ta. Men närmare lunchtid var släckningsarbetet avklarat så att godståget kunde bogseras undan.

Detta skedde genom ett diesellok. Kontaktledningen slogs ut av branden och därför gick det inte att köra något eldrivet tåg.

Sedan kunde konstateras att även slipers och rälsen skadats av branden. All tågtrafik var alltså utesluten även sedan brandresterna forslats bort och detta drabbade både SJ och Norrtåg. Reparationsarbetet inleddes i går, onsdag på eftermiddagen och målet var att låta de första tågen passera efter klockan 9 på torsdagen.

Men för detta kunde inte ges några garantier