Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig kritik mot framtidsvision

Odensala och Torvalla blir sammanlänkade och bostäder ska byggas i grönområden. Trots kritik står förslaget fortfarande kvar i Östersunds kommuns uppdaterade översiktsplan.

– Det är en unik plats som kan förstöras, säger Richard Söderlund från Odensala.

I vintras hade medborgare i Östersunds kommun möjligheten att tycka till om kommunens förslag till översiktsplan, som heter Östersund 2040 och som ska visa hur kommunen kan se ut år 2040. I förslaget framgick bland annat att Torvalla och Odensala skulle sammanlänkas. Det innefattade att bussgatan mellan stadsdelarna skulle öppnas upp för allmän trafik och att delar av skogen i området skulle exploateras, med syfte att bygga bostäder. Detta fick mycket kritik av medborgare som hörde av sig till kommunen.

Nu finns en uppdaterad version av förslaget men sammanlänkningen av stadsdelarna finns fortfarande kvar.

– Det känns inte alls som att kommunen har lyssnat på den kritik som har kommit fram, säger Richard Söderlund.

Kommunens ambition är att få Östersund att växa och då behövs det fler bostäder. Men Richard Söderlund vill absolut inte se att det byggs bostäder i skogsområdet vid Odensala.

– Att bo så pass centralt som vi gör men att ändå ha skogen tätt inpå är unikt. Det är ett vackert och naturskönt område som jag vill ha intakt även i framtiden, säger Richard Söderlund och fortsätter:

– Många bor här för att det är lugnt. Det skulle inte vara ett lika attraktivt område om det flyttade in tusentals nya människor. Jag tror heller inte att området är anpassat för en inflyttning av det slaget, säger han.

Men det behövs bostäder och här finns det mark. Är det inte då rimligt att bygga här?

– Jo, så är det kanske men tillskottet av bostäder väger inte upp ingreppet i boendemiljön för oss som bor här. Därför tycker jag att det är en dålig idé, säger han.

Kurt Lanner, som bor i Odensala, är emot att bussgatan öppnas för allmän trafik.

– Risken är att det blir väldigt mycket trafik här. Det är ofta mycket barn som rör sig här i området så jag skulle tycka att det vore läskigt om vägen öppnades, säger han.

Enligt Östersunds kommun är det relativt många privatpersoner som har lämnat in synpunkter angående översiktsplanen, och det som de flesta har reagerat på är att länka samman stadsdelarna.

Jenny Jernström, planarkitekt vid Östersunds kommun, känner till att många är emot en sammanlänkning men vill betona att det även finns många som är för förslaget. Trots kritiken har kommunen valt att hålla kvar vid sin idé. Det valet motiveras på detta sätt:

– Att få staden att växa och bygga fler bostäder väger tyngre än enskilda personers åsikter, i alla fall just i det här fallet, säger hon.

Exakt vilka markområden som kan exploateras är inte klart än. Det kommer att framgå vid ett senare skede när den fördjupade översiktsplanen tas fram. Men först och främst ska kommunmedborgare ha möjligheten att lämna in synpunkter på det nuvarande förslaget och det kan folk göra fram till 2 december.

– Det är märkligt. Hur ska vi kunna ta ställning till något som vi inte känner till? Jag vill gärna veta exakt vilka områden som berörs innan jag tar ställning, annars är det svårt att veta vad jag ska ta ställning till, säger Richard Söderlund.