Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftig låneskuld för kommunkoncernen i Berg

Från 60 miljoner till drygt 566 miljoner kronor. Så mycket har kommunkoncernens låneskuld i Berg ökat sedan kommunsammanslagningen 1971. Och skulden kommer att öka till över 600 miljoner kronor när kommunen måste låna till det nya reningsverket i Utanbergsvallarna.

Den nya upplåningen är beräknad till 55 miljoner kronor. Totalt har den nya reningsanläggningen, med reningsverk och alla tillhörande ledningar, kostat kommunen runt 90 miljoner kronor.

– Visst är det en stor sammanlagd låneskuld kommunkoncernen har, men vi ska också komma ihåg att vi har tillgångar på drygt 1 miljard kronor. Utöver bokförda värden på fastigheterna kan elbolaget BTEA värderas till 400 miljoner och vårt skogsinnehav till 75 miljoner kronor, kommenterade Dan-Olov Westberg (C), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande när skulderna redovisades för kommunfullmäktige på tisdagen, föranlett av en fråga från Folke Jonsson, Hackås.

Merparten av den sammanlagda låneskulden avser fastigheter som ägs av det kommunala fastighetsbolaget Bergs Hyreshus.

Dess låneskuld uppgår i dag till 351,9 miljoner kronor. Bolagets anläggningstillgångar har tagits upp till ett värde av 352,1 miljoner kronor. Vid uppdelningen av Bergs Hyreshus år 2004 i två bolag bildades bostadsbolaget Bergsbostäder som i dag har en låneskuld på 100,6 miljoner och anläggningstillgångar för 100,1 miljoner kronor.

Utöver dessa fastighetslån har även Bergab ett lån på 114 miljoner kronor som avser köpet av aktierna i BTEA år 2000 när holdingbolaget tillkom.

Lägger man därtill kommunens pensionsskuld, som sedan 1997 inte längre redovisas som skuld i bokslutet, ökar dock den sammanlagda skulden med ytterligare omkring 200 miljoner kronor.

– Det är allvarligt att inga pengar finns reserverade för den pensionsskulden. Här ligger Berg långt efter exempelvis Härjedalens kommun, konstaterade Folke Jonsson.