Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kraftig ökning i besökare"

Inga orimliga pengar med tanke på antalet besökare, och på vad Värmestugan har kostat tidigare.

Det tycker Pingstkyrkan om sin ansökan till kommunen.

I februari tog Pingstkyrkan över driften av Värmestugan. Man fick ett bidrag på 367 000 kronor från Östersunds kommun för att driva verksamheten februari–december 2013, vilket på ett år blir 400 000 kronor.

Nu vill kommunen skriva ett ettårigt avtal för 2014 med Pingstkyrkan, på just 400 000 kronor. Det grundar sig i ett beslut från hösten 2012, då socialnämnden fastslog bidragssumman.

Men Pingstkyrkan vill ha ett tvåårigt avtal på 700 000 kronor per år, för att kunna driva verksamheten på vad de anser är ett bra och långsiktigt sätt. Deras ansökan skickades in i slutet av oktober.

– Vi hoppades att den skulle tas upp i november. Det är bra att få besked i tid, säger pastor Niclas Forsberg.

– Får vi inte det vi ansökt för, får vi tänka om. Vi har sett en kraftig ökning i besökare och det är inte några orimliga pengar. Vi hade ju utgått från att vi skulle få det vi sökte, annars hade vi inte begärt den summan.

Varför just 700 000 kronor?

– Vi räknar bara på vad det kostar, säger Niclas Forsberg.

Det är en stor ökning ni begär?

– Samtidigt så är det ju det en kraftig minskning från när kommunen hade stugan. Då kostade det runt miljonen att bedriva verksamheten.

Har ni gått back i år?

– Det beror på hur man räknar, för det är många frivilliga som hjälper till. Anställda gör att det blir en stabilitet. Vi har ju bedrivit verksamhet och vi känner att kommunen ska vara med och ta sitt ansvar.

I genomsnitt har Värmestugan – enligt Pingstkyrkan – haft ungefär 900 besökare i månaden under 2013.