Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftiga nedskärningar på LT

Länstidningen ska göra kraftiga nedskärningar i personalen. En halvering av redaktionen kan vänta.

Beskedet gavs till redaktionen på förmiddagen vid ett möte där Mittmedias redaktionella chef Anna-Karin Lith deltog.

Jens Stenman som är personalrepresentant i LT:s bolagsstyrelse säger att nedskärningarna kommer helt oväntat.

– LT är ett välmående företag som skött sig bra och som kommer leverera 10 procents vinst i år. Personligen känns det för jävligt, nästan snudd på chockartat, säger Jens Stenman.

– Vi befinner oss dessutom i en fas där koncernen redan håller på att nedbemanna och där LT kommer att dra ett tungt lass. Att det då kommer ännu mer nedskärningar hade ingen räknat med.

Hur många tjänster som ska bort är inte klart. Lennart Mattsson, LT:s chefredaktör, kommer att delta i utredningen om hur nedbemanningen ska ske. Modell kommer Dagbladet i Sundsvall vara och där består redaktionen av 16 journalister.

I dag arbetar 34 personer på LT:s redaktion.

Nyligen beslutades att sex-åtta tjänster skulle försvinna genom pensionsavgångar och frivilliga avgångar.

Det nya beskedet är att ytterligare tio tjänster ska bort.

– Det blir ungefär 15 tjänster kvar, säger Jens Stenman.

Med den bemanningen blir det svårt att göra en bra tidning, tror Jens Stenman.

– Enligt mitt sätt att mäta blir det svårt. Det kommer naturligtvis att göras bra journalistiskt material av dem som arbetar, men det är ett stort län och våra läsare är intresserad av det som händer nära dem. Men resurserna kommer inte att räcka till.

Lennart Mattsson vill inte föregripa sin utredning och säga något om hur stora nedskärningar det ska bli.

– Vi måste börja i den andra änden. Vad är det för tidning vi ska göra? Vilka resurser krävs för det? Och med tidning menar jag inte bara papper utan mobil och webb också, säger Lennart Mattsson.

Han konstaterar dock att uppdraget från koncernledningen är att göra kraftiga nedskärningar.

– Självklart blir det inte samma LT som tidigare. Men vi ska göra LT så bra som möjligt. Vi ska ge läsarna det de vill ha och först ska vi ta reda på det med läsarundersökningar bland annat.

Bakgrunden till uppdraget är den rådande strukturomvandlingen i mediebranschen och nedgångar på annons- och prenumerationssidan.

– Ett par generationer läser inte längre morgontidningen. Så det är klart att vi förr eller senare måste dra ner inför framtiden. Det är så både för oss och för ÖP. Men jag har full förståelse att det här kommer som en chock för personalen. Vi hade inte trott att det skulle komma nedskärningar nu.

På Östersunds-Postens redaktion ska pensionsavgångar och frivilliga avgångar minska personalstyrkan med ungefär sex tjänster. Några ytterligare nedskärningar ska inte göras i dagsläget.