Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftiga ras vid dammbygge

När Fortum utför dammsäkerhetshöjande åtgärder rasar stränderna vid sjön. Massor av jord har släppt och många träd har följt med.

– Inte vet jag hur de ska bära sig åt för att åtgärda skadorna. Men det är ju bara att hoppas att de följer villkoren som är ställt i vattendomen, säger Ingvar Karlsson, ordförande i Hedes samfällighetsförening.

Som ÖP tidigare berättat håller Fortum på att bygga om Halvfari Kraftverk. Bland annat ska dammen förstärkas och utskovsluckor byggas om. För att klar detta tvingas man sänka vattennivån rejält uppströms. Byborna i Långå trycker att deras by är torrlagd och efter den normala vattenlinjen upströms Hede rasar nu slänterna. På flera ställen handlar det om rejäla ras.

– På ett ställe har enorma mängder rasat, vilket gjort att det nu blivit ett lodrättstup på upp mot 30 meter, säger Ingvar Karlsson.

att Fortum är skyldiga att åtgärda, samt ersätta, skadorna och hoppas att så blir fallet.

– Enligt min mening måste det här åtgärdas innan vattennivån höjs, annars kommer det bli rejäl grumlig och naturligtvis är det inte bra för fisken.

Det var Fortum själv som anmälde skadorna till länsstyrelsen. Avsänkningen har skett med cirka 10 cm per dygn och totalt har vattennivån sänkts nära tre meter.

vid Fortum, säger att skadorna ska åtgärdas.

– Vi utför dammsäkerhetshöjande åtgärder och har sänkt vattennivån 2,9 meter under den normalt lägsta sänkningsnivån, men det har vi tillstånd till. Nu är vattnet som brukar vara mottryck borta och då har det rasar. Hur mycket vet vi inte, det har vi inte inventerat ännu.

– Skadorna ska vi åtgärda efteråt.