Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftigt befläckat rykte trots SEB:s totala reträtt

"Jag kan inte nog beklaga hur fel detta blivit".

Orden var Annika Falkengrens på fredagseftermiddagen och därmed gick SE-banken till full reträtt när det gällde bankledningens planerade löneökningar i mångmiljonklasen.

SE-banken hade inget annat val. Tilltaget att mitt under värsta finanskris ändå försöka belöna de högsta cheferna stack våldsamt i vanligt folks ögon. Mediastormen som drog fram efter att ordföranden Marcus Wallenberg i torsdags försvarat löneökningarna bedarrade inte. Tvärt om övergick stormen till orkan. Det tog hus i helsicke.

I pressmeddelandet efter ett extrainsatt ledningsgruppsmöte säger vd Annika Falkengren: "Jag inser den stora skada som den här lönediskussionen tillfogat förtroendet för både SEB liksom för mig".

Klarare blir inte pudeln. Insikten kom till sist: Den som svenska folket förstod direkt, men som SE-bankens ledning först inte alls ville kännas vid, nämligen den att lönerna faktiskt angick människor även utanför styrelserummen.

Ytterst handlade det om bankens, Annika Falkengrens och Marcus Wallenbergs förtroende som aktörer i en för samhället viktig sektor under väldigt besvärliga omständigheter. Här gällde att visa ansvar – men så skedde inte alls när frikostiga mångmiljonbelopp erbjöds samtidigt som årsstämman en vecka tidigare inte alls informerades om vad som var i görningen.

Hur bankledningen i förstone så kapitalt missbedömde situationen är mer än märkligt. Man kan undra över vilka rådgivare som finns i högsta toppen, men också över bristen på sunt förnuft hos huvudrollsinnehavarna när det blåste som värst.

Genom generösa nya chefslöner höll SEB även på att diskvalificera sig själva för att gå med i statens miljardprogram för bankerna. Här måste ledningen helt enkelt ha agerat totalt med huvudet under armen.

Förtroendet för SE-banken har definitivt fått sig en knäck av denna affär. Den går förstås reparera, även om det kan ta tid. Ett varumärke som tar stryk kan ta år att reparera.

Den som fått sitt rykte mest befläckat är ändå Marcus Wallenberg, som i ordföranderollen försökte skyla över kritiken i ett av TV:s morgonprogram. Han försvarade löneprogrammet, men tvingades alltså även han till sist krypa till korset.