Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftigt försämrad arbetssituation för lärarna

Lärarnas arbetssituation försämras kraftigt. Fler administrativa uppgifter, ökad sjuknärvaro, mer hot och våld, och brist på arbetsro är inslag i vardagen.

Annons

Det visar en färsk undersökning som Lärarnas Riksförbund har gjort bland nästan 1 000 lärare. Hela 36 procent uppger där att deras arbetssituation har försämrats.

Vi har genomfört flera arbetsmiljöundersökningar de senaste tio åren. Tyvärr har utvecklingen för lärarna gått i helt fel riktning.

Det är mycket allvarliga signaler. Lärarna förutsätts leda arbetet med att höja kunskapsresultaten i skolan.

Ändå uppger 90 procent av lärarna att man får mer administrativa arbetsuppgifter – utan att andra arbetsuppgifter tas bort – i stället för tid för planering och kompetensutveckling. Detta har växt till ett stort arbetsmiljöproblem.

De flesta lärare brinner för sitt yrke och vill undervisa, men arbetsmiljöproblemen riskerar att hindra att kunskapsresultaten förbättras.

Nu måste lärare få tillräckligt med tid för varje elev, samt tid för för- och efterarbete.

Varannan lärare är också missnöjd med möjligheten till lugn, ro och avskildhet på arbetsplatsen, som de behöver för att förbereda lektioner och bedöma elevuppgifter.

En tredjedel av de tillfrågade uppger att de har dåliga relationer med skolledningen – som har ansvar för att lärarnas arbetssituation.

Det är djupt beklagligt.

Undersökningen visar även att var sjätte lärare har utsatts för hot eller våld. Det är en djupt oroande, och fullständigt oacceptabel, ökning sedan 2003.

Den dåliga arbetsmiljön drabbar ofta den enskilde läraren. Hela 60 procent av lärarna uppger att de har sömnsvårigheter på grund av sin arbetssituation.

Nu behövs ett samlat ansvar och helhetsgrepp för att förbättra situationen för lärarna.

Med ett nytt och modernt statligt huvudmannaskap finns bättre förutsättningar för att införa tak på klasstorlekarna och för att skapa mer tid för att planera lektioner och bedöma elevuppgifter.

I den kommande avtalsrörelsen blir arbetsmiljön för lärarna en central fråga. Slutsatsen från arbetsmiljöundersökningen är tydlig: arbetstidsproblematiken måste få en lösning.

Kommunerna måste också bli bättre på att erbjuda vidareutbildnings- och utvecklingsmöjligheter – inte minst inom ramen för Lärarlyftet II och karriärutvecklingsreformen.

Lärare måste få den fortbildning som parterna har avtalet om.

Vi närmar oss en tid med avtalsrörelser. Frågan om såväl förbättrad arbetssituation som möjligheter till kompetensutveckling, kommer att vara heta ämnen.

Huvudmännen – både kommuner och friskolor – har misslyckats med att ge våra medlemmar, lärarna, en bra arbetsmiljö.

Kan inte kommunerna komma till rätta med dessa problem, är det bättre att staten – på ett nytt och modernt sätt – tar över ansvaret för skolan.

Metta Fjelkner, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund
Kerstin Lindberg, distriktsordförande Lärarnas Riksförbund i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel