Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftledningsbygget till Norge försenas ytterligare

Det hårt kritiserade bygget av en 400-kilovoltsledning mellan Järpen och Nea i Norge försenas nu ytterligare.

Det står nu klart att bygget av fundament och resning av stolpar på de sista tolv kilometrarna mellan Rundhögen och norska gränsen inte hanns med innan föret tog slut.

– Vi hann helt enkelt inte med att göra klart på fjäll et innan föret tog slut efter påsk, och därför finns det fortfarande stolpplatser som inte ens är påbörjade på fjället, säger projektledaren Thomas Benselfelt, Svenska Kraftnät.

– Vi var tvungna att skynda oss att ta ner maskinerna innan det blev ogörligt.

Enligt Svenska Kraftnät är det de sista tolv kilometrarna, som omfattar 48 stolpar och 24 ogjutna fundament, som inte hanns med. Jobbet kan därför göras först kommande vinter.

– Det måste bli tjäle så att det går att ta upp grävmaskiner igen, och det blir kanske tidigast i november –december.

Bygget har fått hård kritik för att man kört på ofrusen mark med tunga maskiner, och för man grävt och sprängt i känslig fjällnatur. Hela byggplaneringen sprack eftersom man inte brytt sig om att göra någon tillräckligt noggrann geologisk undersökning av berggrundens kvalité. Under vintern har 150 personer satts in för att för att forma och gjuta stolp fundament, sedan det visat sig att berg et var för dåligt att förankra stolparna i. En försening som innebar att kostnaderna för den 75 kilometer långa kraftledningen har skenat i väg från 300 till 600 miljoner kronor.

Enligt den första planeringen skulle ledningen vara färdigbyggd i augusti år. En slutpunkt som under vintern flyttades fram till i oktober, sedan man satt en tidsram som nu också spricker. I dag kan man från Svenska Kraftnät inte riktigt säga när det blir klart.

– Vi ska ta upp arbetet när marken tål det, men om jag säger att det ska vara klart våren 2010 så är det bara en spekulation, säger informatör Irene Klee.

Några ytterligare fördyringar av projektet ska det inte bli säger hon.

– Vi planerar nu att eventuellt hotta upp den gamla 275 kilovoltsledningen, där vi inte hunnit bygga klart, för att vi ska klara överförningen till Norge.

Norrmännen är redan klara med sin del av kraftledningen och Svenska Kraftnät måste nu försöka få till en överförning som fungerar trots att allt inte hinner bli klart på svensk sida.

– Vi kommer att koppla den nya 400-kilovoltledningen med en den gamla 275 kilovoltsledningen där vi inte hunnit bygga klart. Det går inte att köra för fullt, men det går om vi kör med reducerad överföringsförmåga, säger Thomas Benselfelt.

Enligt projektledaren behöver det sättas upp isolatorer och flyttas en del stag, så att det inte blir överslag. Men några nya stora kostnadsfördyringar ska det inte bli.

– Det är i så fall inom felräkningsmarginalen, och vi riskerar inte att behöva betala något skadestånd till norrmännen eftersom det här är ett samprojekt, säger Thomas Benselfelt