Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftsamling kring Torsta och Rösta

En nysatsning på naturbruksgymnasiet i Ås ska ge fler utbildningar och fler elever. Det anrika skolområdet ska bli en plattform för hela inlandet. Ett kunskapscentrum i alla frågor som rör gröna näringar.

Det är efter år av vånda och passivitet som en ny huvudman nu tar över ansvaret för Åsbygdens naturbruksgymnasium 2012. Hela skolverksamheten i Ås omformas till ett grönt centrum, där ett aktiebolag bildas med uppgift köpa utbildningar från gymnasieförbundet. Aktiebolagets fem ägare representeras av näringslivet genom LRF, skogsnäringen och träindustrin och det offentliga av Regionförbundet och Jämtlands Gymnasieförbund.

Utredaren Olof Karlander ser framför sig ett skolområde med närmare 300 elever inom några år. Och förutom ett 40-tal lärare kommer ytterligare ett 80-tal personer att han sin arbetsplats på området.

– Hit flyttar näringen och dess organisationer inom jord och skog. Det är LRF, Norrskog, SCA, Skogsstyrelsen, Husdjursorganisationen, Hushållningssällskapet i Västernorrland, Jordbruksverkets avdelning för vattenbruk med flera, men här finns också Eldrimner, JILU samt de anställda på skolans gårdsbruk, säger, Olof Karlander.

Det fina i kråksången är att näringarna inom jord, skog och trä nu själva tar ett direkt ansvar för utbildningen. Skogsnäringen går in med pengar och lärare, för att få minst 30 elevplatser per år under tre år framåt. Inom jordbruket är behovet 12 elever och träindustrin 10 elever per år.

– Det är bristen på utbildad arbetskraft som är hotet och det har näringslivet insett. Det här är ett strategiskt nytänk där organisationerna flyttar till Ås, men också att skogsnäringen ger skogseleverna en jobbgaranti.

Ytterligare ett antal utbildningar är på väg till Ås. Det är särskolan för naturbruksgymnasiet och särskola för park, miljö och fastigheter. Även en flytt av tunga fordonsprogrammet planeras. Genom att skolan får fler utbildningar och elever, så sjunker den fasta kostnad per utbildningsplats.

– Om allt går enligt planerna kommer vi att ha cirka 280 elever här inom något år. Vi kommer dessutom att kunna erbjuda två fina internatboenden till mycket konkurrenskraftiga priser. Elevernas föräldrar ska kunna sig trygga med att deras barn som går här får en studiesocial miljö som fungerar.

Olof Karlander är övertygad att den satsning som nu görs i Ås är den bästa för länet.

– Det är viktigt att främja de gröna näringarna eftersom Jämtland är en enda stor landsbygd utanför Östersund. Här har 20 procent av jobben en direkt koppling till jord och skog därför hade en nedläggning varit som att skjuta sig själv i foten.

För gårdsbruket på Torsta planeras en ny inriktning med lösdrift för 75 kor i ekologisk produktion. Sex miljoner kronor ska investeras i bland annat mjölkrobotar och mjölkgrop. Samtidigt får gårdsbruket ett resultatkrav på 3-5 procent per år, vilket ska återinvesteras i verksamheten.

Eftersom kunskap är det enda som kan utveckla länets jord- och skogsbruk, så krävs att vi utbildar proffs på området hävdar Olof Karlander, som anser att miljön på Torsta har ett extra stort mervärde.

– Det är en av landets bästa utbildningsmiljöer med fina byggnader och som samtidigt är ett kulturcentrum. Ås ska därför bli ett kreativt centrum med en mångfasetterad verksamhet för hela Norrlands inland, säger han.