Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftstationen planerar för lucköppning i advent

Byggnationen av kraftstationen i Hissmofors flyter på. Vattnet är nu framsläppt till den nya stationen och första advent är det planerat för lucköppning till den första nya turbinen.

– Ambitionen är att få igång produktionen så fort som möjligt, säger Franz Birkl, projektledare.

I den nya kraftstationen Hissmofors nummer sex är nu luckorna uppströms och nedströms monterade, testade och godkända. Vattnet är framsläppt till den nya stationen och arbetet med att riva och forsla bort fångdammarna som har hindrat vattnet att forsa in i anläggningen under byggtiden pågår för fullt. Rivningsarbetet av den övre fångdammen kommer ta fem till sex veckor. Nästa moment är den så kallade drifttagningen som kommer ta ungefär en månad per aggregat. Då släpps vattnet på genom stationen, turbinerna snurrar och börjar leverera kraft.

– När provdriften är godkänd, släpper entreprenörens ansvar och han lämnar över till Jämtkraft, säger Franz Birkl, projektledare.

Miljardbygget av den nya kraftstationen påbörjades 2011 då delar av den gamla anläggningen hade omfattande skador på grund av svällskiffer. Fyra turbiner i den gamla stationen ersätts av två i den nya stationen. Total kommer Jämtkrafts viktigaste vattenkraftverk ha två stationer och tre turbiner när allt är klart.

Målet med byggnationerna var inte en ökad produktion utan att säkra driften för framtiden.

– Det är en jätteinvestering. Liten ökning i produktion men över lång, lång tid säkrat, säger Mikael Hagman på Jämtkraft.

Första advent ska första aggregatet vara i drift och till Lucia det andra. Invigning av hela anläggningen är planerad till juni 2014, då kan du åter ta gångbanan över dammen. Den nya Kraftstationen är designad av jämtländske arkitekten, Åke Månsson och någon skillnad på den nya stationen mot den gamla ska boende i området inte märka av förutom utseendet.

– Det blir en vackrare stationsbyggnad som är bättre anpassad för att visas upp för allmänheten och intresserade. Vi bygger en station som är enligt dagens tidsanda, säger Franz Birkl, projektledare.