Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krafttag mot hedersvåld

Seminarier om hedersrelaterat våld och förtryck. Det har personer från länets kommuner, landsting och polis fått ta del av denna vecka.

– Det är en viktig fråga, säger Ingegärd Pettersson vid Länsstyrelsen i Jämtlands län, som har arrangerat evenemanget.

Ingegärd Pettersson är samordnare och utvecklingsledare inom området våld i nära relationer vid länsstyrelsen i Jämtlands län. Hon säger att den allmänna kunskapsnivån angående hedersrelaterat våld ökade i och med att Fadime blev mördad år 2002. Men hon säger samtidigt att det kan göras mycket mer på den fronten.

– Det är därför som vi har haft den här satsningen, säger hon.

Det är länsstyrelserna i Jämtland– och Östergötlands län samt Hedersgruppen i Jämtlands län som har arrangerat evenemanget på Storsjöteatern i Östersund i veckan. Deltagarna har bestått av personer från länets kommuner, landstinget, polisen och olika ideella grupper. Det som bland annat har diskuterats är hur myndigheter ska samverka på bästa sätt för att människor som utsätts för våld i nära relationer ska få så bra stöd som möjligt.

– Det blir lättare för myndigheter att kontakta varandra om man vet vem på en myndighet som jobbar med frågorna. Om det finns ett väl fungerande nätverk så blir det en skyddsmur för den utsatte. Det här är en viktig fråga som vi måste arbeta med, säger Ingegärd Pettersson.

Deltagarna har även pratat om hur myndigheter ska bli bättre på att förstå barn och ungas behov av långsiktigt stöd om de utsätts för hedersrelaterat våld.

Ingegärd Pettersson säger att hon inte riktigt vet hur stort hedersvåldsproblemet är i länet. Men hon säger samtidigt att en undersökning som Ungdomsstyrelsen har gjort visar att 70 000 ungdomar i Sverige känner att de själva inte kommer att få välja vem som de ska leva med.

– Vi måste hela tiden vara på beredda på att det här problemet finns i samhället, säger hon.