Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på en mildring av strandskyddet på landet

Kommunledningen i Krokom underkänner Naturvårdsverkets och Boverkets pågående utvärdering av hur den nya strandskyddslagen tillämpas.

En enig kommunstyrelse har beslutat att haka på remissvaret till miljödepartementet från "Småkom" som företrädare små kommuner i landet, bland dem också Krokoms kommun.

Det Småkom, Krokoms kommun och många fler, reagerat på är att de strandskyddsregler som trädde i kraft 2009 och 2010 fortfarande stadgar att strandnära byggande enbart ska tillåtas i anslutning till redan existerande bebyggelse. Och att Naturvårdsverket och Boverket inte föreslår någon ändring av detta.

Småkom skriver så här till miljödepartementet:

"Regelverket innebär att där det en gång har byggts kan det byggas i alla tider. Har det däremot aldrig byggts kan det aldrigbyggas".

Organisation framhåller de stora skillnaderna i landet och hävdar att uppåt 70 procent av stränderna i Stockholmsområdet är tagna i anspråk för hus och annat samtidigt som andelen för små kommuner bara är mellan 2 och 20 procent.

"Detta är orimligt", skriver Småkom och föreslår en ny lagstiftning där vissa områden ska bevaras, till exempel en viss procent av stränderna i varje kommun.

"Resten skulle undantas generellt från strandskyddet. Detta ska gälla i mindre exploaterade områden".

Småkom bildades 2011 för kommuner med 11 000 invånare eller färre. Det kan beviljas undantag för något större kommuner, som till exempel Krokom som har ungefär 14 600 invånare.

Småkom har sitt säte i Habo i Jönköpings län och har i nuläget 64 kommuner som medlemmar.