Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krav på frysta politikerlöner

Rikspolitikerna kan få 20-procentiga lönelyft i höst. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg vill frysa lönerna.
Näringsminister Maud Olofsson ger sitt stöd men inte statsminister Fredrik Reinfeldt.

I samband med toppmötet i Bryssel avvisar Reinfeldt tanken på frysta löner och talar om ”lättköpta poänger”. Lönerna ska bestämmas av arvodesnämnden och han själv ska inte tycka något alls om det.

– Jag tycker att hela poängen är att vi inte ska ha några synpunkter på det, säger Reinfeldt.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Lars Lindblad håller i princip med, men anser ändå att det är befogat att politikerna reagerar med tanke på den ekonomiska krisen och talet om stora påslag.

Bakgrunden är uppgifterna om att det ska ske en harmonisering till EU-parlamentarikernas löner, som ska höjas rejält. De som väljs i juni får cirka 86 000 kronor i månaden.

– Det är orimligt att göra justeringar i det läge som vi befinner oss i, när metallarbetarna sänker sina löner, pensionärerna får frysta pensioner och vi kritiserar hårt olika bonussystem, säger Österberg.

Lindblad vill inte gå så långt som att fatta beslut om frysta löner.

– Men om det stämmer att arvodesnämnderna vill harmonisera lönerna då har de grovt missuppfattat stämningsläget på arbetsmarknaden. Då behövs en politisk signal om att det är inget vi önskar oss, säger han.

Även inom regeringen pågår en diskussion. Näringsminister Maud Olofsson berättar att hon tagit upp det med övriga centerstatsråd och att de är överens om att inga höjningar bör ske. (TT)