Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver höjd skatt för bättre ekonomi

Sälj ut kommunens skogar och höj skatten med 1 krona. Med det medborgarförslaget hoppas Lars-Erik Lundberg, Rörön, att Bergs ekonomi ska kunna förbättras.

– För att snabbt få ett stort tillskott till kommunkassan föreslår jag att man med krafttag tar itu med att sälja ut kommunens skogar. Förslagsvis omkring 1 000 - 2 000 hektar som sedan delas upp i lämpliga bitar om 100 hektar som säljs på anbud, skriver han i sitt förslag till kommunfullmäktige.

En utförsäljning av kommunens skogsinnehav anser han vara ett både snabbt och radikalt sätt att förbättra kommunens ekonomi.

– Detta behövs och är av högsta prioritet för att motverka ständigt sviktande och minskande befolkningsunderlag, säger han.

Men han anser även att kommunen måste höja skatten för att förbättra ekonomin.

Han föreslår att politikerna ska enas om en höjning med 1 krona.

Enligt kommunens egna beräkningar skulle en sådan skattehöjning öka kommunens skatteintäkter med omkring 11 miljoner kronor.

Utöver den föreslagna försäljningen av skogen och skattehöjningen lämnar han även följande sparförslag:

• Minska antalet kommunala leasingbilar.

• Minska kommunens elkostnad genom bland annat släckt belysning.

• Minska antalet mobiltelefoner.

– Nu trampar jag säkert på många ömma tår, men kommunen måste göra allt för att förbättra sin dåliga ekonomi, säger Lars-Erik Lundberg.