Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver landstinget på skadestånd

Ambulansförbundet Alarm kräver skadestånd på 200 000 kronor från landstinget. Det sedan flera av deras medlemmar har arbetat för mycket enligt fackförbundet.

Det var under förra sommaren som ambulansförarna anställda vid Jämtlands läns landsting arbetade för många timmar. Kollektivavtalet säger att den sammanlagda arbetstiden inte får överskrida 163 timmar på en fyraveckors-period och arbetstidslagen säger 160 timmar.

– De har överträtt arbetstidslagen på flera sätt, många har gjort över 200 timmar i snitt. De har säkert haft dåligt med folk och säkert missat det här. Jag tror inte att man gjort det med flit, säger Lars Hansson, Ambulansförbundet Alarm som berättar att de inte heller har mottagit någon avstegsansökan från landstinget.

Har era medlemmar fått övertidsersättning?

– Nej, det har de inte fått.

Ambulansförbundet Alarm påkallar nu en tvisteförhandling enligt MBL och har begärt ett skadeståndsbelopp på 200 000 kronor. Förbundet söker dock i första hand en förlikning.

– Vi hoppas lösa det här inom förhandlingen vi ska ha på torsdag. Det vore det bästa för alla parter, annars blir det en tvisteförhandling, säger Hansson.

Vårdförbundet och Kommunal nådde en förlikning med landstinget i samma ärende förra hösten och det har enligt Hansson legat som grund till skadeståndssumman.

Av skadeståndsbeloppet, kommer medlemmarna själva att få något av den summan?

– Om vi skulle få det så gör vi väl lika som Vårdförbundet. Vi vet inte beloppet, men där fick medlemmarna en summa ja.

Inga Lill Persson, chef för akutsjukvården i Jämtland läns landsting, tror inte på någon lösning vid torsdagens telefonmöte.

– Vi kommer att begära in lite mera underlag. Vi har flera frågetecken och det blir svårt att förhandla utan underlag, säger Inga Lill Persson.