Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver ny organisation av Härjedalens kommun – vill se färre chefer

Pelle Persson, kommunstyrelseledamot för lokala Vox Humana, har tagit fram ett förslag på en ny organisation av kommunen.
– Det är ett ansvar man har som politiker, att tala om vad man vill ha för utveckling av Härjedalen, säger han.

Bakgrunden den konsultrapport som presenterades för kommunstyrelsen i slutet av förra året, och som pekade på stora problem i den kommunala organisationen. Bland annat när det gäller rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän. Rapporten i sin tur är ett led i ett arbete att ta fram en ny organisation för kommunen. Men Pelle Persson, som själv sitter i kommunstyrelsen och efter valet bildade majoritet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, tycker inte att det hänt någonting.

– Jag trodde att den där rapporten skulle ge några förslag på förbättringar men det pekade mest redan på vad som var fel. Och det visste jag ju redan, det är inga hemligheter. Svårigheten ligger i att göra saker rätt, säger han.

Nu har han själv tagit fram ett förslag på organisationsförändring som han förankrat i sitt parti, Vox Humana. Det är en avskalad organsation som presenteras, jämfört med i dag. Tre stora förvaltningar, en för samhällsbyggnad, en för social verksamhet och en för utbildning under ledning av en kommunchef som också har det samlade ansvaret för information och administrativ service. För att komma tillrätta med jäv så inrättas en särskild jävsnämnd.

– Det viktigaste i det här är att vi får ner lönekostnaderna, säger Pelle Persson och hävdar att minst fem chefer skulle kunna rationaliseras bort på en gång. Utan att ge några mer konkreta förslag på vilka.

– I stort sett är vi politiskt överens om att vi måste få ner lönekostnaderna och minska administrationen i kommunen. I stället ska vi ha mer verksamhet. I mitt förslag är det färre chefer än i dag men vi tar inte bort personal som jobbar till exempel inom äldreomsorgen. Det andra är att i det här förslaget finns det inget tvivel om vem som är ansvarig för vad, säger han.

Du har två mandat i fullmäktige, hur har du tänkt få igenom det här förslaget?

– Jag har presenterat vad jag tycker. Har de andra partierna någon idé får de väl framföra den, sedan kan vi diskutera och komma fram till vad som är bäst. Det här handlar inte om att vara i majoritet eller inte, det här är något vi måste vara överens om, så att en organisation håller även om det skulle bli ett annat politiskt styre, säger Pelle Persson.

Läs mer: Pelle Persson reserverar sig mot beslutet att anställa ny kommunchef

Läs mer: Inför valet 2014 var Vox Humana tänkbar samarbetspartner för båda blocken