Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver nya kulturchefer

Avgå! Den uppmaningen riktar nu Andreas Hoffmann, direktör för Härjedalens Kulturcentrum till de högst ansvariga för kulturverksamheten inom Härjedalens kommun.

– De saknar kompetens, säger han.

Det är i ett öppet brev till Härjedalens kommun som Andreas Hoffmann framför sitt krav. Leif Nilsson, S, ordförande för bildning, fritid och kulturnämnden, Gunilla Weinz, chef för förvaltningen och Patrik Byström, fritids- och kulturchef bör lämna sina uppdrag. Orsaken, enligt Andreas Hoffmann, är att de inte är kompetenta att bestämma om kulturfrågor.

– Det finns så många personer som är utbildade inom kulturområdet, det vore bättre att anställa någon sådan. Skulle du vilja mötas av en bagare när du går till hälsocentralen? frågar sig Andreas Hoffmann retoriskt.

I sitt brev radar Andreas Hoffman upp en rad exempel som han tycker visar bristen på kulturkompetens hos ovan nämnda. Ett är kulturskolan, som enligt honom bara är det till namnet, eftersom det inte tillsats tjänster för att ha regelbunden undervisning i flera estetiska ämnen.

Andreas Hoffmann pekar också på det faktum att Härjedalens kulturcentrum via ansökningar hos olika fonder lyckats sexdubbla det kommunala bidraget för 2013. Det absurda ligger i att kommunen inte vill stötta den som har den kompetensen och kunskapen och att kommunen inte själv verkar ha något intresse av att söka stöd i olika fonder, enligt Andreas Hoffmann.

– Det finns möjligheter men gammaldags tankesätt om att bara reflektera på budgeten som finns, utan att dra nytta av nationella och internationella möjligheter till stöd, förhindrar den kommunala utvecklingen, säger Andreas Hoffmann.

Fritids- och kulturchefen Patrik Byström tänker inte avgå.

– Det finns ingen enskild aktör som fått så mycket, både när det gäller tid och pengar, som Härjedalens kulturcentrum, säger han.

Enligt Andreas Hoffmann saknar kommunen kompetens att söka stöd från annat håll?

– Jag har själv skrivit ansökningar åt Härjedalens kulturcentrum. Vi har ingen övrig personal som kan sitta med det här och jag kan inte sitta på kvällar och helger och göra det för deras räkning.

Vad säger du om kravet på din avgång?

– Alla är fria att tycka vad de vill. Det kanske bottnar i någon slags besvikelse över att det inte blev som man tänkt sig. Men man kan inte komma hit och tro att man ska bygga Las Vegas. Det funkar inte riktigt så, säger Patrik Byström.

Gunell Weinz, förvaltningschef, säger att kommunen följer de kriterier som finns när det gäller föreningar. I övrigt har hon inga kommentarer i nuläget.

Enligt Leif Nilsson, S, ordförande i nämnden för bildning, fritid och kultur, har kommunen haft en dialog med Härjedalens kulturcentrum där man bland annat diskuterat olika bidrag. Vad den dialogen består av råder det delade meningar om.

– Vi har presenterat flera olika idéer om samarbete utan att få någon respons. Och vi har bjudit in kulturpolitikerna till våra arrangemang men ingen har kommit. Det finns inget intresse för professionell kultur hos dem, säger Andreas Hoffmann.

Tror du att de kommer att avgå?

– Jag vet inte, men julen är en tid för kontemplation och eftertänksamhet så vi får se, säger Andreas Hoffmann.

Läs hela det öppna brevet till kommunen på vår webb, www.tidningenharjedalen.se

---

Efter att ha läst sina citat ber Patrik Byström att få göra ett förtydligande. I ett mejl skriver han följande:

"Härjedalens Kulturcentrum är ett föredöme på fler sätt. Inte minst på det lyckosamma sätt de söker bidrag. Kommunen har idag inte avsatt fler resurser med att låta tjänstemän skriva fler ansökningar om bidrag än vad man redan gör.

Den höga kvalité som Härjedalens Kulturcentrum håller gör att vi fortsätter att stötta dem och erbjuda dem möjlighet till samverkan på olika sätt. Vi har förståelse för deras missnöje då de tycks kommit hit med så höga förväntningar, men vill samtidigt understryka att de är den enskilda aktör som redan erhållit mest hjälp från kommunen, både vad gäller i tid och i pengar."