Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver storsatsning på inlandsbanan

Riksdagsledamoten Per Åsling (C) vill att staten satsar på Inlandsbanan. Han har kallat till ett stormöte i mitten på juni.

Per Åsling har bjudit in Banverkets generaldirektör och statssekreteraren på näringslivsdepartementet som sysslar med infrastrukturfrågor.

– Det är viktigt att lyfta fram Inlandsbanan. Landshövdingarna i de nordligaste länen, nyckelpersoner i regionerna och näringslivsrepresentanter är inbjudna, säger Per Åsling.

Han berättar att syftet med mötet som hålls 17 juni, är att lyfta fram projekt som är viktigt för Jämtland och Härjedalen.

– Inlandsbanan är ett projekt som är tillväxtskapande. Det finns ett stort behov av ökade transporter av gods, personer och för turismen, säger Per Åsling.

Han lyfter också fram att den transport som nu görs av lastbil på E 45 borde kunna göras på järnväg, vilket i sin tur är bra för miljön.

– Inlandsbanan är av nationell betydelse.

När det gäller det faktum att länet inte ser ut att få någon satsning på just järnvägen i planen för 2010–2021, så menar han att det bör gå att ändra. Han berättar att när det gäller länsplanen på 477 miljoner, så går den också att påverka.

– Den ramen kan ökas med 25 procent om vi i länet visar på viktiga satsningar på vägar och järnvägar. Länsstyrelsen med landshövdingen i spetsen har en avgörande betydelse i frågan, säger Per Åsling.