Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kravet: pengarna ska stanna i länet

Fastighetsskatten som kommer från vatten- och vindkraftsanläggningar i länet går i dag direkt till statskassan och Stockholm. I andra länder går samma typ av skatter till regionen i stället men inte i Sverige. Det vill Centerpartiet ändra på.

I Jämtlands län är värdet av fastighetsskatten från vatten- och vindkraften över en miljard. Enbart Ragunda står för runt hälften men pengarna kommer inte kommunen eller regionen till del. Centerpartiet har länge drivit frågan lokalt, om att fastighetsskatten på anläggningar ska gå till regionen där kraften utvinns. De blir nu det första partiet i Sverige att ta in frågan i sitt valmanifest på nationell nivå.

– Det är mycket radikalt men värdefullt för Jämtland, säger Per Åsling (c).

Syftet med att förändra skattesystemet är att det ska gå tillbaka mer pengar till de regioner där kraften produceras.

– Det ska ge tillväxt i det jämtländska näringslivet och ge en ekonomisk bas för vård, skola och omsorg, säger han.

På måndagen besökte Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl Ragunda för att diskutera frågan under ett seminarium tillsammans med regionala politiker och representanter från lokala vind- och vattenkraftsbolag. Han tror att möjligheterna för att genomföra en förändring av fastighetsskatten på kraftanläggningar ökat.

– Två saker talar för det. Det första är grön energi omställningen som drivs igenom hårt, säger han.

– Det andra är att vi redan har flyttat fastighetsskatten på bostäder till kommunerna och då har vi en princip att jobba emot, fortsätter Martin Ådahl.

Både han och Per Åsling uttrycker att de upplever en positiv attitydförändring på nationell nivå. Även energiföretaget Fortum uttrycker nu sitt stöd till att mer pengar måste gå tillbaka till regionen. Det ger möjligheter att till exempel förbättra den befintliga vattenkraften.

– Jag tycker det känns som en vändpunkt i debatten nu. Partiet tar ställning nationellt och det betyder mycket att Fortum tar ställning, säger Martin Ådahl

Attitydförändringen är enligt Martin Ådahl både ideell och konkret. Kravet på att pengarna ska gå tillbaka till regionerna där den för Sverige viktiga vatten- och vindkraften produceras för att utveckla bygden är mer positiv i dag än tidigare.

Och besöket i Ragunda har inspirerat ytterligare till att driva frågan om att fastighetsskatten ska bli en regional skatt.

– Vi besökte museet i Krångede och där såg man vilka enorma ansträngningar man gjort för att bygga upp det här som kommer hela Sverige till del, säger Martin Ådahl.