Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kravlös kör i Fjällsta

En kör utan krav lockar ett tjugotal sångare till Fjällsta på måndagskvällarna. Att sjunga i stämmor är frivilligt och kören gör inga framträdanden.

I Sundsjö sockenstuga bjuder Birgitta Marklin in till körsång utan krav. Hon har tidigare varit kantor men är nu pensionerad. Dock finns körglädjen kvar och i dag är hennes kall att leda körer för alla. Tidigare har sånggrupperna funnits i Hunge och Gällö, men nu huserar den kravlösa "Må bra-kören" i Sundsjö Sockenstuga i Fjällsta.

– Det här är bara för att ha roligt, det är kravlöst och vi har inga framträdanden. Gemenskapen är det viktiga. Alla har olika förutsättningar. Några har sjungit i kör förut, några är helt ovana, säger Birgitta.

Måndagarnas körsång i sockenstugan är frukten av ett diakoniprojekt. Doris Svensson är en av de som driver projektet genom Svenska kyrkan och tillsammans med Sensus studieförbund.

– Man sjunger där man känner sig bekväm, menar Doris.

Projektet och kören är ett sätt att öppna upp kyrkan. För Doris handlar det om att ge tillbaka till församlingen.

– Det här är som en nystart. För många är kyrkan gudstjänst och allvar. Men här kan man sjunga och skratta om det blir fel.

Birgitta förklarar att kören har skippat uppdelningen av stämmor, som en "vanlig" kör har.

– Vi delar inte upp gruppen. Den som vill sjunga högt får sjunga högt.

Den yngsta deltagaren är 12 och den äldsta har fyllt 84. Kören träffas tio gånger under våren och det är inget krav på att komma varje sångtillfälle.