Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreativa jämtar ger jobb

Var tionde arbetsplats i länet jobbar med kreativa näringar.

Filmare, slöjdare, konstnärer, musiker, designers och andra kulturarbetare är alla viktiga motorer för tillväxt och jobb. Nu visar några av deltagarna upp sig på Designcentrum i centrala Östersund.

Det är inför avrundningen av projektet Drivkraft som ett antal deltagare visar sina produkter eller tjänster. Kultur fungerar nämligen finfint som både äldrevård, egenvård och motor för tillväxt och jobb, vet man inom Drivkraft.

– Flera tusen länsbor arbetar inom de näringar som vi velat stödja med projektet och då det är viktigt att visa upp alla duktiga människor och deras idéer, sa länskulturchefen Ingrid Printz, när hon invigde utställningen "Öppet fönster" som är pågår hela november.

En inventering för ett par år sedan visar att de kreativa kulturella näringarna omfattar runt 2050 arbetsställen i Jämtland och Härjedalen, vilket är tio procent av totalen. Fördelat på knappt 2 000 företag handlar de om 4 500 anställda.

Enligt finansiären KK-stiftelsen innefattas då allt från arkitektur, dator- och tv-spel, design, film, litteratur, konst, marknadskommunikation, media, mode, musik, måltid, scenkonst, turism, och upplevelsebaserat lärande.

De aktuella utställarna jobbar med allt från foto och design i olika former till måleri, grafisk formgivning, ylleprodukter och till kultur som lärande för boende på äldreboenden.

Det sistnämnda är projektet "Helt lyssnande" som kombinerar yoga och musik med pedagogik och aktivt lyssnande, vilket Åsa Halvarsson och Kristen Snyder nu gav exempel på.

– Inte minst är det viktigt att vara nyfiken, det är ett viktigt moment, sade kristen Snyder, som påpekade att Drivkraft varit avgörande för deras möjlighet att utvecklas.

Konstnären Anna Sofia Persdotter i Sikås berättade om sitt måleri som hon utvecklat sedan 1986 och hur intresset ökat för både KulTur och Sinnenas Väg, där hon medverkar.

Kollegan Annika Nordin berättade om sin förkärlek till grönt, medan Marina Jonsson beskrev hur hon tagit upp keramiken på nytt.

Fotografen Marie Birkl har alltmer börjat jobba med grafisk design och Emma Berglund har återvänt till Östersund efter att tiotalet år utomlands som modedesigner.

Lena Persson och Gunilla Classon berättade om sina handstickade kjolar som bland annat säljs via Gaupa.

Således mycket spännande att se i lokalen på Färjemansleden.