Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris är tidernas bästa ord

Annons

är att veta vad man får. Att det blir smutsigt efter vägen i mars och att det knappt är någon idé att tvätta bilen. Det oväntade är två decimeter snö när flugorna vaknade till bara förra veckan. Det trygga och enkla är att leva med en människa resten av livet. Det oväntade är att bryta för att något annat knackar på, inte utifrån, men inifrån. Det trygga och enkla är att företag fortsätter göra pengar och det oväntade är varsel, kris och panik. Det oväntade är i brist på annat – i alla fall oväntat.

har hela livet förändrats. Jag har en ny (-gammal) hemstad, en ny lägenhet, en ny säng, ett nytt jobb (på en före detta arbetsplats), jag har en examen och nya vänner. Jag har ny klädsmak och är intresserad av nya saker.

Jag sträcker mig mot nya, helt andra, mål än tidigare. På ett år har jag släppt så mycket att jag borde ha fått en identitetskris.

Och vem vet, jag kanske skaffar mig en, för kriser kan vara bland det bästa jag vet. Små kriser som ett strömavbrott eller en vattenläcka får mig att piggna till. Kanske för att jag tvingas problemlösa och tänka på ett nytt sätt.

större kriser också. För även om jag lider med alla offer för finanskrisen tror jag ändå på reningsbad-liknelsen. För fem år sedan hade ingen reagerat mot jättebonusar på det sätt som man gör nu. Och även om ingen människa i länet ser Maths O Sundqvist som något annat än en hjälte har det ändå hänt någonting. Världen är annorlunda än vad den var för ett år sedan. Och annorlunda är i min värld nästan alltid bra.

Att kris och utveckling är samma sak på kinesiska har jag hört till leda. Ändå finns det inget roligare än människor som bryter normer, bryter ny mark och bryter mot konventionerna. Bara då händer det något på riktigt.

som knappast leder till någon utvecklig eller kris över huvud taget är att jag slutar skriva krönikor i ÖP. När jag började för två år sedan var det som student som försökte få ihop till tacokrydda. När jag nu slutar är det för att annat tagit större plats. Men vi hörs igen i andra sammanhang!