Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris för K/D:s herrlag

Herrfotbollen i K/D 55 är på dekis. Seniorlaget har gått upp i rök. Någon spelartrupp existerar inte. Krisen är så djup att föreningen sannolikt måste dra sig ur herrfemman.

– Jag ger inte upp men håller med om att situationen ser mycket mörk ut, säger föreningens nyvalde ordförande Thomas Norlander.

– Tvingas vi säga ifrån oss platsen i femman är det ett stort sportsligt misslyckande, fortsätter han.

Krokom/Dvärsätt har annars haft ett herrepresentationslag i nationella eller lokala fotbollsserier allt sedan klubben bildades 1955. Det gör 59 säsonger i obruten följd.

Vad som nu hänt är att spelartruppen successivt tunnats ut. Tidigare herrtränaren Morgan Moverare berättar:

– Fjolåret var dystert. Under hela säsongen hade vi svårt att få ihop lag. Hösten blev jättetrist där vi i vissa matcher inte ens hade fullt manskap utan spelade med tio man.

K/D klarade ändå kontraktet till femman, men när vinterträningen skulle i gång fanns ingen spelartrupp kvar.

Inte heller har det funnits någon fungerande styrelse för huvudföreningen. En interimsstyrelse har suttit från 2013 till årsmötet nu i februari där alltså Thomas Norlander övertog ordförandeposten.

– Mitt hjärta brinner för K/D. Jag började spela i klubben redan som 7-åring. Nu hoppas jag kunna skaka fram en trupp trots allt, men oddsen är dåliga, konstaterar han.

Frågan ställdes på sin spets i söndags när K/D skulle möta Stugun i DM-spel. Det blev walk over. K/D hade inget lag...

Vad som finns underifrån är ett 20-tal 14–15-åringar med stort engagemang och intresse. Den truppen har nu Morgan Moverare tagit hand om.

– Men de grabbarna behöver ett par års skolning innan vi kan börja tala om ett möjligt seniorlag igen, säger Moverare.

Utarmningen av herrfotbollen i K/D började i och med degraderingen från division tre 2008. Sen har det bara gått utför.

Innan dess hade föreningen ett fantastiskt facit med kvalet till division två, (motsvarande Superettan) 1983 som meritmässig höjdare. Det var 1983 då Degerfors stod för motståndet. K/D förlorade med 2-4 hemma, men besegrade Värmlandslaget på Stora Valla med 1-0.

Annars finns ett 30-tal säsonger i division tre på meritlistan i ett par olika omgångar.

Genom årens lopp har många duktiga talanger fostrats i föreningen, där VM-silvermedaljören från 1958 Olle Håkansson, ursprungligen från Aspås, är den givne ettan. han gick ju senare till IFK Östersund och IFK Norrköping där han blev svensk mästare flera gånger.

Men även aktiva som Lennart Hedström, Ola Blixt och målvakten Hasse Magnusson, förtjänar att nämnas i det sammanhanget.

Som klubb måste K/D 55 betecknas som nummer fyra i länet sett över de senaste fyra-fem decennierna. Östersunds FK är nummer ett, IFK Östersund och Ope kommer därnäst och sen K/D och Frösön.

Nu är det damerna som tagit över som föreningens dominanter. K/D spelar där i division ett norra Svealand, med ambitioner att nå ännu högre.

Hur det blir med herrarna står däremot skrivet i stjärnorna. Enligt Jämtland/Härjedalens fotbollförbunds spelschema ska K/D ta emot Hammerdal på Hissmovallen den 5 maj. Åtta veckor före avspark verkar det osannolikt då klubben saknar både spelartrupp, tränare och lagledare.