Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris i Krokom efter domen

Efter att den politiska ledningen i Krokom uttalade sitt stöd för de chefer som fällts för arbetsmiljöbrott är förtroendet i botten hos personalen.

– Vi har en förtroendekris, säger Helene Wikner, fackligt ombud.

När den uppmärksammade domen om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död kom deklarerade den politiska ledningen i Krokom att förtroendet för de bägge dömda cheferna var intakt. Det är politikerna som tillsätter personer på denna nivå.

Kommunalrådet Maria Söderberg (C) inledde sin presskonferens med att kommentera den fällande domen med orden "Det känns inte rimligt. En rad arbetsmiljöåtgärder var vidtagna".

Detta trots att tingsrätten i mycket skarpa ordalag beskriver att så inte var fallet. Tvärtom.

Lars Perssons arbetskamrater vid Socialtjänsten befinner sig efter detta i ett läge när de inte vet vem de ska lita på, menar Helene Wikner som var fackligt ombud när mobbningsärendet pågick.

– Vem ska arbetstagarna ha förtroende för om deras chefer är fällda för arbetsmiljöbrott? Det är klart vi har en förtroendekris, säger hon.

Hon var en av många som vittnade om situationen för fyra år sedan. Hur personalen slog larm om att en arbetsledare mobbade socialsekreteraren Lars Persson och hur cheferna lade locket på genom att försäkra att en utredning hade satts i gång och att ärendet hade tagits om hand.

– Visst har det blivit mycket bättre sedan dess, men vi måste ändå komma vidare nu. Just nu är det för tidigt att säga hur det ska gå till, men vi måste få en dialog med ledningen. Vi måste jobba oss ur det här för vår skull och för allmänheten i Krokom. Vi vet ju inte ens om den har något förtroende för oss, säger Helene Wikner.

I går hade personalen en första träff med personal- och kommunchef. Helene Wikner beskriver att det var ett bra möte när personalen sa precis vad de tyckte.

Arbetsmiljöverket ville inte hjälpa polisen

Domen kommer att överklagas