Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris i Rötviken – "Vansinnigt tråkigt för bygden"

En misslyckad försäljning av mataffären i Rötviken har lett till kris för hela bygden.
– Det är ett dråpslag att det blev så här, säger Ruben Olsson.

Efter sex år som handlare i Rötviken vill makarna Eva och Peter Berg gärna gå i pension. Affären har varit till salu under en längre tid och de har jobbat hårt för att hitta en köpare så att bygden inte ska stå utan butik. En norsk intressent dök upp som sade sig vara spekulant men affären gick i stöpet.

– Vi fick ett mail den 22 juli där den norska spekulanten berättade att han hoppade av. Det var väldigt tråkigt nu när vi trodde att vi hade en seriös köpare till butiken, säger Eva Berg uppgivet.

Trots att de inte lyckats sälja butiken har Eva och Peter Berg ändå bestämt sig för att pensionera sig och slå igen. Lördagen den sista augusti stänger butiken vilket får konsekvenser för hela bygden.

– Affären betyder väldigt mycket och är navet i hela området, säger Ruben Olsson som är ordförande i Rötvikens byalag.

Butiken är dessutom utlämningsställe för Systembolaget, ombud för både apoteket och bussgods och den fungerar som en informell turistbyrå för den i området så viktiga turistnäringen. När den stänger ligger närmaste affär i Valsjöbyn, 17 kilometer bort.

Ruben Olsson berättar att man för bara två år sedan invigde en helt ny mackanläggning som, även den, sköts av affären.

– Det känns helt sjukt att behöva skrota en ny anläggning som är så viktig, inte minst för turismen.

I dagarna har samtliga byalag och samebyn i området träffats för att diskutera den hastigt uppkomna situationen med att affären nu stänger. Vad mötena i slutändan mynnar ut i vet Ruben Olsson inte men han hoppas på hjälp från både länsstyrelsen och Krokoms kommun.

– Och vi söker fortfarande med ljus och lykta efter någon som tycker att det skulle vara intressant att utveckla butiken i Rötviken, säger han.

För Eva och Peter Berg var det inget lätt beslut att stänga affären.

– Alla på byn har förståelse för att vi vill gå i pension, jag har inte hört något annat. Men byborna tycker så klart att det är vansinnigt tråkigt för bygden att butiken stänger.

Sista veckan i augusti kommer butiken att rea ut sina varor och när affären väl stängt kommer Eva och Peter att ta ut en efterlängtad semester.

– Vi har bara haft semester några dagar här och där under de senaste sex åren och det har varit väldigt bundet att driva butiken utan anställda. Det första vi ska göra är att ta husbilen söderut, sen får vi se.

Läs tidigare artiklar:

De vill gå i pension från butiken

Ny bensinpump ger ökad tillgänglighet i Rötviken