Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris på hälsocentralen i Brunflo

Bemanningssituationen på hälsocentralen i Brunflo är nu så ansträngd att det finns risk att det kan påverka patientsäkerheten.

Det framgår av en risk- och konsekvensanalys som gjorts. Det skriver Jämtlands läns landsting i en pressinformation som skickades ut på fredagseftermiddagen.

Där står det också att landstinget väljer att göra en lex Maria-anmälan angående situationen för att säkerställa att det inte redan uppstått konsekvenser för patientsäkerheten.

Olle Christmansson, chef för den landstingsdrivna primärvården, har tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba specifikt med att stabilisera läget för primärvården i Östersund. I första skedet ska Brunflo hälsocentral prioriteras.

Stafettläkarstoppet som genomfördes på hälsocentralerna i Östersund under några månader förra året fick stora konsekvenser för hälsocentralen i Brunflo. Antalet patienter ökade kraftigt när hälsocentralen i Torvalla blev utan läkare och de fasta läkarna i Brunflo lämnade sina tjänster eftersom de ansåg att situationen blev ohållbar både med avseende på patientsäkerhet och arbetsmiljö. I dag finns i stort sett ingen fast bemanning på läkarsidan i Brunflo och verksamheten bygger på att stafettläkare åter anlitas, men periodvis är det brist även på stafettläkare.

Arbetssituationen har blivit oerhört pressad för personalen på hälsocentralen i Brunflo, bland annat för distriktssköterskorna.