Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen en rejäl spik i kapitalismens murkna kista

Är det början till slutet för kapitalismen det vi nu ser av alla de underliga turerna i den ekonomiska cirkusen?

Kapitalismens banerförare USA började den här katastrofen med problem när det gäller bolåneverksamheten och exporterade den runt jordklotet. Olika fantasifulla förslag har nu passerat revy utan att få stopp på den här ekonomiska härdsmältan.

Det har utkristalliserat sig två olika inriktningar om hur krisen ska lösas. På den ena sidan finns Tyskland, Frankrike och England, på den andra sidan finns USA.

Det som tidigare varit i stort sett förbjudet att ens prata om i kapitalistiska kretsar har varit att kapitalismen absolut inte kunnat tänka sig att staten på något sätt skulle ha någon aktiv roll utan bara ställa upp som städgumma när det stora grabbarna ställt till med kriser.

Nu går till och med Obama ut och menar på att staten måste ha en mer aktiv roll och vara den som har en övergripande roll, kontrollfunktion med vissa styrmedel. Samtidigt kräver de större europeiska länderna att staten måste in och agera städgumma igen.

Mittemellan dessa stora ekonomiska jättar står en förvirrad Allians och inte vet på vilket ben de ska stå på och låter både kommuner och landsting förblöda innan man gör något. Som vanligt blir det vi skattebetalare som kommer att skinnas in på bara livet. I dagens inflammerade debatt om bonusar och extra lönepåslag för de redan rika är det märkligt att man inte tar upp en debatt om att exempelvis ta tillbaka förmögenhetsskatten. Där skulle vi kunna få in åtskilliga miljarder från dessa samvetslösa girigbukar. Sverige har väldigt många miljonärer som skulle kunna rädda vår ekonomi, men tyvärr har dessa människor ingen som helst känsla för sina fattiga olycksbröder.

Kan det här förhoppningsvis vara en rejäl spik i den redan murkna kapitalistkistan?