Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krisen större utmaning än Sahlin

Pressad Mona Sahlin mötte populär Fredrik Reinfeldt i en sista tv-duell hos K-G Bergström i tisdags kväll. Men opinionsvindarna är oberäkneliga och kan vända fort i takt med att krisen fördjupas.

Annons

Politiske reportern K-G Bergström går i välförtjänt pension. Hans kritiska och pålästa frågor lämnar ett tomrum efter sig, när det inför valet gäller att genomlysa de politiska löften som ges.

statsministern växer, sjunker det för oppositionsledaren Sahlin. Utgångsläget präglade den stundvis hårda ordväxlingen i studion. Två år efter att Sahlin axlade rollen som partiordförande i Socialdemokraterna är hennes stora utmaning fortfarande att leda de egna leden. Att aspirera på makten över Sverige innan dess är att gå händelserna i förväg. Hon kom inte närmare i duellen hos K-G med taktiken ”Reinfeldt låtsas och ljuger”.

kritik mot Sahlin för hennes önskan om att starta sedelpressarna och stoppa svenska pengar i fickorna på amerikanska bildirektörer. Han påpekade också bristen på konkreta förslag på hur koldioxidutsläppen ska minska. Genomgående kritiserades oppositionens önskan att lova pengar som inte finns i kassan. Krisen kan bli lång och det gäller att hålla i plånboken.

Ansvarstagande för den offentliga ekonomin fortsätter således att vara Moderaternas trumfkort. Av opinionen att döma fungerar det ganska väl.

Men fullständigt döva öron gentemot SKL – ”intresseorganisationen” – som Reinfeldt kallade det, när de begär mer pengar till de kommunala verksamheterna, kommer inte att fungera i all oändlighet. Gissningen är att pengar kommer att skjutas till, även om Reinfeldt betonade kommunernas självbestämmande även i kristider.

ekonomiskt trångmål, stigande arbetslöshet och växande industrikris kommer det dock krävas mer än ett statistiskt försprång för att Reinfeldt ska klara sin ställning. En sådan utveckling kan spela a-kasserestaurerande Sahlin i händerna, oavsett om hon har finansiell täckning för sina många löften eller inte.

Även om den förda regeringspolitiken är långsiktig så är ju inte alltid opinionen det.