Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokraterna i Jämtland-Härjedalen

Annons

har hållit sin årliga vårstämma på Torsta JILU i Ås. Till ordförande utsågs Ingrid Gustafsson, Östersund, 1:e vice ordförande blev Lillemor Brandum, Östersund samt 2:e vice ordförande Anne Catrine Hedman, Nälden. Övriga ordinarie i styrelsen består av Lars-Olof Eliasson Sveg, Emanuel Sandberg Slandrom, David Tanda Östersund samt Gusten Rolandsson, Frösön.

David Tanda berättade om hur det i dag ser ut i hans hemland Kongo Kingshasa och om sin kamp att förmedla respekt och mänskliga rättigheter till sitt hemland. Kongo är ett land i ständiga strider och våldtäkt mot kvinnor och barn är tyvärr en vardaglig företeelse.

Dagens talare var riksdagsmannen Lars-Axel Nordell Örebro och bördig från Härjedalen. Han talade utifrån kristdemokratisk politik som ett värdeorienteratat idéparti där människovärdet är grunden. Kristdemokratin verkar utifrån fyra principer. Den personalistiska människosynen, varje människa är unik men behöver gemenskap med andra för att utvecklas. Förvaltarskapstanken, vi har ett ansvar att bruka och bevara vår jord. Vi har ärvt den av våra förfäder och förvaltar den till kommande generationer. Subsidaritetsprincipen innebär att beslut ska fattas på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå. Det familjen själva kan bestämma på egen hand ska de ha rätt att göra, men till exempel arbetet med miljön, och vår tids slaveri människohandel, måste ske i samarbete med andra. Den sista principen, solidaritetsprincipen, utgår från den gyllene regeln ”allt vad du vill att människorna ska göra mot dig ska också du göra mot dem”.

Vi står inför ett viktigt val i sommar. Vikten av att rösta poängterade Lars-Axel Nordell. Apoteksmonopolet berördes också. De enda länderna förutom Sverige som har kvar sitt apoteksmonopol är Kuba och Nordkorea. De positiva effekterna av monopolets avveckling belystes. Avslutningsvis konstaterade vårstämman att Inlandsbanan inte skulle ha funnits utan Kristdemokraterna, något att vara stolta över. Kampen för att bevara denna viktiga kommunikationslänk fortgår.