Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokraterna vill sysselsätta fler med bluffutbildning och låg lön

Förslaget är en ny anställningsform; introduktionsanställning.

Det är den senaste omstöpningen av Alliansens introduktionsavtal och innebär att arbetsgivare ska kunna anställa en person på heltid med endast 75 procent av lönen, övriga 25 procent ska vara utbildning. Anställningsformen har några avgränsningar, gäller endast yrkesgrupper som har en lägstalön under 22 000 kronor, får ej kräva eftergymnasial kompetens och anställningen får max vara 5 år.

Det ska heller inte vara möjligt att ha fler introduktionsanställda än vanliga anställda.

Tanken med reformen är i grund och botten god. Det är ett försök att sänka tröskeln som människor måste ta sig över för att få ett första jobb. Teorin är att arbetsgivarna får ett extrapris på människor som har svårt att få ett jobb på grund av låg kompetens och erfarenhet. Samtidigt måste lönen vara tillräckligt hög för att den som söker arbete ska välja lön framför bidrag. Kristdemokraternas förslag lider av medialt effektsökande; syftet med reformen handlar lika mycket om att synas i debatten som att lösa utanförskapet.

Svensk arbetsmarknad har en komplex struktur och risken är att Kristdemokraternas snabba, enkla och raka förslag kommer missa målet.

Arbetsgivare är inte intresserade av att utbilda personal. Handledning och utbildning på arbetsplatsen uppfattas som allt för kostsamt och krångligt, det innebär att de flesta arbetsgivare kommer avstå från anställningsformen vid rekrytering. Kristdemokraternas svar på den kritiken oroar dock än mer. Partiet är ogenerat öppna med att utbildningsdelen är att betrakta som rent nonsens.

Enligt Kristdemokraterna behöver arbetsgivaren och den introduktionsanställde bara komma överens om att utbildningsdelen (25 procent) är inbakad i de arbetsmoment den anställde utför. Det vill säga någon kompetensutveckling är inte garanterad för den anställde utöver yrkeserfarenhet.

Förslaget innebär alltså en regelrätt lönesänkning utan kompensation (utbildning). Dess potential bygger på ett fuskande med vad som uppfattas som utbildning respektive arbete dessutom på ett sätt som gör att löneförhandlingen mellan arbetsmarknadens parter kringgås.

Antalet jobb som kommer omfattas är försvinnande få och i dag minskar antalet på arbetsmarknaden. Viss tillkomst av nya jobb kan tillkomma ifall förslaget får god gehör. Däremot saknar förslaget en strategi för hur introduktionsanställda ska ta sig vidare till nästa jobb efter 5 år och vara behöriga.

Lönenivån är hållbar en viss period i livet men knappast hela yrkeskarriären. Därför behövs riktig utbildning.

Frågan är ifall Kristdemokraterna förstår konsekvenserna som förslaget kan medföra.

Den falska utbildningsdelen riskerar att öppna upp för fackliga konflikter och en bråkigare arbetsmarknad. Berörda yrkesgrupper representeras redan i dag av radikaler inom LO-kollektivet. Dessa fackförbund kommer få vatten på sin kvarn.

Är Kristdemokraterna redo att kasta första stenen?