Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristdemokratisk strid för öppen ridå

”Rör inte Göran”, basunerar tidningen Dagens Samhälle ut i sitt senaste nummer. Bakom rubriken döljer sig en utfrågning, där tre av fyra av partiets toppolitiker vill ha sin partiledare kvar.

Annons

Men frågan är om inte tiden och processen håller på att rinna partiets koryféer ur händerna. I onsdags kväll röstade både Uppsala och Stockholms län med klar marginal för ett krav om Göran Hägglunds avgång.

Å andra sidan skred Skåne genast till försvar för partiledaren.

För Kristdemokraterna är det som nu sker knappast av godo. I motsats till hur både Centerpartiet och Vänsterpartiet har hanterat och hanterar sin generationsväxling, tycks nu striden i KD stå inför öppen ridå.

Det kan bli ett ”chickenrace” där känslor mer styr än förnuft. För visst kan Stockholms län ha en poäng i att vilja se en ny partiledare. Men när distriktet föreslår Mats Odell som ny dynamisk motor att ta över och försöka lyfta partiet efter Hägglund, undrar man över omdömet.

Göran Hägglund själv fortsätter att hävda taktiken att anfall är bästa försvar. Han säger sig fortfarande vilja sitta kvar. Så sa även Lars Ohly när drevet började gå mot honom under Almedalsveckan. Det höll, men bara en kort stund. Frågan är hur länge Göran Hägglund klarar motvinden?