Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristen retreat öppen för alla

Utbudet av kristen retreat ökar i länet, bland annat för att kyrkor, samfund och enskilda personer samarbetar.

Men man behöver inte vara troende för att få vara med.

– Någon kanske åker på retreat bara för att vila och samla tankarna och fundera över livet, säger Martin Boström som är lärare på Hållands folkhögskola.

Han bor på Frösön och är medlem i pingstförsamlingen i Östersund.

På tisdagskvällen i Marielundskyrkan i Östersund diskuterade han tillsammans med präster och andra från Svenska kyrkan och förnyelserörelsen EFS höstens kristna retreater.

Retreat innebär att man tillsammans med andra drar sig undan i tystnad och i stillhet. Man pratar inte med varandra men har möjligheten att tala med någon av dem som leder retreaten.

Även om tankarna tillåts löpa fritt så är retreaten schemabunden med måltider, bönestunder och annat.

Att under vägledning meditera kring någon händelse i bibeln är vanligt. Tisdagsmötet avslutades också med en kort bibelmeditation där prästen i Marielundskyrkan, Madeleine Dahl, varligt lotsade de övriga in i bibelmiljön.

Vad är då nyttan med retreater?

– Vi behöver få stanna upp och tänka färdigt, och tänka på oss själva. I en retreat får man fylla på och hämta kraft, säger Ann-Sofie Hemmingsson från Ås.

Hon är samordnare vid kurs- och lägergården Wilhelmberg på Norderön. Den ägs och drivs av EFS.

Där erbjuds upp till två dygn långa retreater.

Men det finns också kortare retreater för dem som vill prova på. Hos Ås församling får man delta i retreater som inte är längre än vanliga arbetsdagar, och som inleds med en gemensam frukost.

– Det är bara att komma till församlingshemmet, säger Åsprästen Olof Roos.

Andra församlingar erbjuder till exempel kombinerad retreat och fjällvandring.

På webbplatsen www.retreaterjamtland.se finns retreatprogrammet samlat.