Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krister Henriksson blir Hugo Rask

Scalateatern sätter upp "Egenmäktigt förfarande", med Krister Henriksson som den utskällde Hugo Rask.
– Det kanske är farligt att säga men jag känner igen mig, säger han.

Berättelsen om journalisten Ester Nilsson som blir förälskad i konstnären Hugo Rask har analyserats på bredden och tvären. Och nu får Lena Anderssons hyllade roman återigen teaterpremiär, i regi av Eva Dahlman, på Scalateatern i Stockholm.

– Det känns överjävligt roligt, säger skådespelaren Krister Henriksson, som just nu spelar titelrollen i "Doktor Glas" på Dramaten i Stockholm.

Den 26 januari 2017 är det premiär för hans tolkning av Hugo Rask, med Jessica Liedberg som Ester Nilsson.

Karaktären Hugo Rask, en åldrad intellektuell som orerar om konsten och livet, har gett upphov till en lång debatt om vad som utmärker "kulturmannen". Men Krister Henriksson vill förstå honom, inte moralisera.

– Jag förstår att han gjorde som han gjorde. Han hamnar i en relation med en kontrollerad kvinna och blir lite osäker, säger han.

Det som fascinerar honom med Lena Anderssons roman är att hon tycks ha "den manliga blicken" men omvänt. Här är det Hugo Rask som blir objektifierad.

– Han känner sig obekväm med det, precis som kvinnor har gjort i alla tider.

Att läsa Lena Anderssons bok är som en ögonsköljning, tycker Krister Henriksson.

– Den är skriven med så otroligt intelligent humor och ett glasklart språk som också ställer krav på en.

Mest intrikat tycker han det ska bli att analysera maktrelationen mellan Hugo och Ester. Själv fick Krister Henriksson djupare förståelse för sexism när han spelade i Bo Widerbergs uppsättning av "Linje Lusta" och fick svårigheter. Regissören röt till:

– "Vad är problemet, det är bara att spela som att du har tre meter kuk". Sådant får kvinnor höra hela tiden: "Kom in och spela lite sexig". Det gav mig en djupare förståelse för kvinnors villkor.