Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina berättar om Strindbergs kärleksbrev

När August Strindbergs tredje och 29 år yngre hustru Harriet Bosse var höggradigt gravid med dottern Anne-Marie lämnade hon – mot makens vilja – hemmet och återkom först sex veckor senare.

I sin ensamhet skrev den uppjagade Strindberg klassikern "Ett Drömspel" med de kända raderna "det är synd om människorna" –och bombarderade sin förlupna hustru med kärleksbrev, ömsom hjärtskärande och ilskna.

På onsdag kommer delar av de närmare 200 brev som August under åren skrev till Harriet att presenteras och läsas av skådespelerskan Kristina Adolphson vid ett möte i Östersund.

Hennes pappa skådespelaren Edvin Adolphson var för övrigt under senare hälften av 1920-talet gift med just Harriet Bosse, en av dåtidens mest uppburna skådespelare.

– Breven är helt fantastiska. Jag fastnade direkt första gången jag läste dem och de är verkligen gripande. Han är ömkansvärd, kärleksfull, kolerisk, olycklig och rasande, allt på samma gång.

August Strindberg var 51 år när han 1901 gifte sig med den 22-åriga norska skådespelerskan Harriet Bosse, som fyra år tidigare debuterat i Oslo och som 20 år gammal anställdes vid Dramaten i Stockholm.

– De träffades när Strindberg sökte en ung skådespelerska för sitt då nyskrivna drama "Till Damaskus".

Bosse har själv beskrivit deras avgörande möte:

"Strindberg lade sina händer på mina axlar och såg djupt och innerligt på mig och frågade: – Vill ni ha ett barn med mig, fröken Bosse? Jag neg och svarade helt hypnotiskt: Ja, tack. Och så var vi förlovade."

Ett år senare födde hon Ann-Marie och ytterligare tre år senare var skilsmässan ett faktum.

– Han fortsatte att skriva brev till Harriet även sedan de skiljts och slutade skriva först sedan hon berättat hon att hon träffat en annan man och inte ville att han skulle fortsätta.

Det var dock Bosse som på 1930-talet gav ut Augusts brev till henne i bokform, med egna kommentarer. Vid det laget hade hon själv omsorgsfullt bränt upp de brev hon skickat till August:

– Hon har beskrivit hur hon strax efter Strindbergs död 1912 fick dem överlämnade i en liten låda där även de vissnade blommorna från hennes bröllopsklänning lagts.

Kristina Adolphson fick för tiotalet år sedan en fråga från biblioteket där hon bor om hon var intresserad av att göra en uppläsning av breven och började då läsa in sig på materialet:

– Det är en fantastisk samling, hans språk är enastående och oerhört uttrycksfullt. Men lika snart inser man att han inte var en lätt man att leva tillsammans med, haha.

Själv har Kristina Adolpson aldrig träffat vare sig Bosse eller dottern Anne-Marie, som blev 104 år gammal och var ett hyllat kärleksbarn, inte minst av sin far som skrev ömma brev till henne:

– Bosse har jag sett på håll, men inte heller på scen. Det hade varit roligt att träffa båda de här kvinnorna. Men min pappa skrev om sin tid med Harriet. Och hennes egna kommentarer till breven från August har betytt mycket för min förståelse av dem.

I år är det 100 år sedan Strindberg avled och Kristina Adolphson har därför gjort ovanligt många föreläsningar om brevväxlingen under året. Själv har hon också spelat Strindberg under sin tid på Dramaten:

– Av alla pjäser blev det just "Ett Drömspel" i Bergmans uppsättning och jag kom att spela Indras dotter, en roll som skrevs för Bosse. Fast jag och Malin Ek delade på rollen, där jag fick göra de mer lyriska partierna. Det var en mycket speciell upplevelse.

Harriet Bosse var gift med Edvin Adolphson 1927–1932, Kristina Adolphson är född 1937 och dotter till Edvin Adolphson och Mildred Folkestad, samt syster till Olle Adolphson.

Föreställningen arrangeras av "Kulturföreningar i samverkan" där ett tiotal lokala föreningar där inklusive Humanistiska föreningen ingår.

  • Onsdag 14 november 19.00 Wargentinsskolans aula