Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina Persson får ministerpost

Den tidigare landshövdingen Kristina Persson (S) från Östersund utsågs i dag till minister i den nya regeringen. Hon kommer att ansvara för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete.

– Det är de här frågorna som jag jobbat med de senaste åren och försökt påverka regeringar att hantera, säger hon efter en intensiv första dag på det nya jobbet.

Kristina Persson är född 1945 i Östersund och är civilekonom, ämbetsman och S-politiker.

Hon har bland annat arbetat på Finansdepartementet, Institutet för framtidsstudier och som TCO-ekonom.

Nu kommer hon att arbeta under statsrådsberedningen, nära Stefan Löfven. När hon träffade personalen på regeringskansliet berättade hon att det var 40 år sedan hon fick jobb på statsrådsberedningen för första gången.

Hon pekar ut miljö- och jobbfrågor, som de viktigaste frågorna på hennes bord.

– Det handlar om den gröna omställningen. 2050 har vi bestämt att landet ska vara fossilfritt, det är ett långsiktigt arbete. Vi måste få ner utsläppen i Sverige.

Frågan om hon ville bli minister fick hon för tio dagar sedan och bad om att få betänketid, men kom fram till att inte kunde tacka nej eftersom hon anser att frågorna i hennes ministerportfölj passar henne bra.

– Det känns jättebra, spännande och överraskande. Jag trodde att jag hade den här tiden bakom mig, men jag kunde inte motstå erbjudandet när Stefan Löfven hörde av sig.

Hon var landshövding i Jämtlands län 1996-2001.

Under sin tid som landshövding i Jämtland hamnade Kristina Persson i blåsväder när SVT-programmet Striptease granskade ett projekt som hon startade. I programmet intervjuades hon om sin tro på reinkarnation och sin syn på andlighet.

I inslaget granskades även några projekt för arbetslösa, som Länsarbetsnämnden i Jämtland var inblandade i, där arbetssökande deltog i aktiviteter med nyandliga influenser.

Efter att programmet hade sänts sa Kristina Persson till ÖP att hon kände sig lurad och att reportaget varit avsiktligt snedvinklat så att både hon och projektet kommit att framställas som anhängare av new age.