Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristina trivs ensam på vägarna i Jämtland

Kristina Sundqvist tillbringar många timmar på vägarna i norra Jämtland. Som ensamföretagare lever hon på allt mellan städjobb och hundträning.

– Jag trivs med att jobba själv. Det är en frihet, säger hon.

Det är tidig morgon strax utanför Strömsund.

Kristina Sundqvist får ett varmt välkomnande på sitt första jobb. Hon kommer nämligen med mat till ett 20-tal hungriga Siberian huskys.

– Jag brinner för hundarna och har utbildat mig till hundinstruktör och problemhundskonsult, berättar hon.

Vad har du för uppdrag?

– Jag har bland annat ett antal kennlar som jag åker runt till. Jag jobbar med allt från att klippa klorna till olika problembeteenden och vardagsproblem. Som att få hunden att sluta bita på soffan.

Företaget CCU Städ & Hund startade hon i maj 2012.

– Städjobben är det jag sysslar med till 60 procent, och det blir mycket åkande. Jag kan vara i Tåsjö, Lorås, Gåxsjö och ända upp mot Vilhelmina. Men det är kul. Jag gillar att sköta mig själv, berättar hon.

Hon lider aldrig av brist på jobb.

– Jag har jobbat med sådant här förut och hade flera kunder när jag startade upp, så jag har inte gjort reklam. Det har fungerat riktigt bra ändå. Jag trodde inte att det skulle ta fart så fort.

Hon är också en viktig resurs för många i byarna. Många äldre personer använder sig av rutavdraget, och anlitar Kristina Sundqvist. På turerna dricks det mycket kaffe.

– Många äldre är själv och gillar förstås när de får sällskap. Det blir en hel del fika. Jag kommer dit, städar, dricker kaffe och så pratar vi. Sedan åker jag därifrån.

– Det brukar vara väldigt trevligt och jag får höra många intressanta historier.

Är möjligheten till rutavdrag viktigt för din verksamhet?

– Ja, skulle det försvinna så tappar jag nog många kunder. Det är många, framför allt äldre och barnfamiljer, som nyttjar den möjligheten.

Just den här dagen inleder hon med att besöka en kennel. Sedan väntar hemstädning strax söder om Strömsund. Vi följer med.

– I det här huset är jag en gång i veckan. Det är en stor familj och jag var här genom mitt förra jobb också, sedan har familjen följt med mig. Det blir nog en trygghet för dem.

– Städjobb kan tyckas som ett skitgöra, Men jag rör på mig mycket och träffar mycket folk. Jag trivs bra.

Men målsättningen på sikt är att hundverksamheten ska ta över.

– Går det tillräckligt bra har jag tankar på att ta in en anställd som tar över städjobben, säger hon.