Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik efter slagsmål på boende

Slagsmål på ett särskilt boende i en kommun i länet. Inspektionen för vård och omsorg väljer nu att rikta kritik mot socialnämnden. Enligt myndigheten saknas konkreta åtgärder för att förhindra att liknande incidenter ska ske igen.

Det var den 16 april i år som två personer, boende på ett särskilt boende i länet, hamnade i konflikt med varandra. De gick till fysiskt angrepp mot varandra, situationen blev så allvarlig att polis och ambulans kallades till platsen. Den ena av dem skadades så pass svårt att den fördes till sjukhus och fick ligga kvar över natten för observation.

Incidenten Lex Maria – anmäldes och Socialnämnden i kommunen gjorde en egen utredning. Utredningen visade att liknande händelser även hade skett tidigare i verksamheten och bedömningen var att liknande händelser kunde ske igen. Enligt utredningen var orsaken till händelserna brister i riskanalysen när våldsbenägna personer skulle erbjudas ett särskilt boende. Därför kom man fram till att en riskanalys måste utvecklas.

Men nu får socialnämnden kritik från den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg eftersom ingenting har gjorts.

Myndigheten skriver: "Socialnämnden har inte vidtagit några åtgärder trots att liknande händelser har inträffat tidigare och nämndens bedömning är att det kan ske igen. Inspektionen för vård och omsorg gör därför bedömningen att socialnämnden ska säkerställa att riskanalyser görs fortlöpande."