Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik från läkare mot primärvårdsplaner

Nyligen beslutade landstingsstyrelsen om ny inriktning för hur hälsocentralerna i Östersund ska organiseras. Men planerna har inte läkarkårens stöd.

Det skriver Lorenz Risk-Plotzki, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Jämtlands län, i ett brev till landstingsstyrelsen. Han anser att en viktig poäng med primärvården är att patienten kan gå till en mottagning där en läkare kontinuerligt tar hand om en människas hela sjuklighet. Han befarar att den intentionen går förlorad om primärvården delas upp i en akutdel, en planerad del, hembesöksdel och specialistmottagningar för enskilda sjukdomar och organ. Primärvården ska inte ha specialistsjukvårdens organisation, anser Lorenz Risk-Plotzski.

Som exempel nämner han en patient med diabetessår, som behöver akut vård, och som dessutom behöver vård för KOL och depression. "Vart ska en sådan patient vända sig i framtidens primärvård?"

Lorenz Risk-Plotzki är också kritisk till att på sikt koncentrera Östersunds hälsocentraler till två stora enheter. "Ett säkert sätt att bli av med ännu flera distriktsläkare! Distriktsläkare föredrar nämligen i regel att jobba på mindre ställen", står det i brevet. Han påpekar att förslaget, som beslutades av landstingsstyrelsen förra veckan, i nuläget inte har läkarkårens stöd. Han vill därför att förslaget ska skickas tillbaka till primärvårdsledningen.

Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen med ansvar för primärvårdsfrågor, har skrivit ett svar på uppdrag av den politiska majoriteten (S, V och MP) i styrelsen. Hon betonar att helheten och teamarbetet i primärvården är viktigt och att det ska utvecklas. Ann-Marie Johansson beskriver Östersund som ett utvecklingsnav för primärvården i hela länet och nu finns en högre ambition än tidigare att utveckla primärvården i Östersund. Förhoppningen är att sjukhuset kan avlastas genom att fler i stället söker vård hos sin hälsocentral, vilket är bra för patienten samtidigt som det är kostnadseffektivt.

Ann-Marie Johansson betonar att primärvårdens samordnande roll är viktig för patienternas vårdinsatser och för tryggheten. Och det ska utvecklas ytterligare. Hon anser också att det är viktigt att både personal och medborgare deltar i den process som pågår.

En genomförandeplan för primärvården ska presenteras för landstingsstyrelsen i augusti nästa år.