Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot kravlöst förslag

Ordförande för Nätverket för telekomanvändare är kritisk till att det saknas skarpa förslag på bättre täckning. Frivilliga möten räcker inte, menar Jukka Ristijärvi.

Jukka Ristijärvi är ordförande för intresse- och lobbyorganisationen NTK, Nätverket för telekomanvändare. Allt från försäkringsbolag till skogsindustri och taxi är medlemmar. Han är kritisk till att PTS inte kommer med några tvingande förslag när de sammanfattar höstens dialogmöten.

Han menar att det är "ett kanonförslag om det blev som i Norge". Där har olönsamma master byggts efter en särskild modell. Men i så fall borde regeringen kräva samverkan.

– Nu lutar sig infrastrukturministern och PTS tillbaka och säger "lycka till", säger han.

Jukka Ristijärvi menar att bristen på tal och surf i glesbygden är en fråga om välfärd. Om företagen inte kan jobba på grund av bristande kommunikation blir det inga skatteinkomster från dem och då blir det sämre intäkter för kommuner och landsting.

– Politikerna behöver vara överens om hur alla aktörer ska samarbeta. Vem ska ta tag i detta och vem ska ta en olönsam investering? Man måste ställa krav från den högsta nivån, från IT-ministern. Men jag hade inte förväntat mig mer av PTS. De gör vad de är tillsagda. Jag tycker också att det är en väldig flathet från riksdagsledamöterna från glesbygdslänen. Vi har uppvaktat dem och de säger bara att marknaden ska agera och att EU reglerar på den högsta nivån.

När PTS fick i uppdrag att genomföra höstens möten fick man också i uppdrag att 3 mars redovisa en plan för bättre täckning. Är du inte för snabb i din kritik, det kanske kommer mer?

– Det återstår att se. Jag är luttrad. I Norge hade man en politisk överenskommelse och det är vad som fattas här. I Sverige är politiken inte samordnad. Det finns en flathet i upplägget för branschen har inget incitament att göra något som är olönsamt. Men jag hoppas det kommer mer förslag. Det kanske blir kors i taket.