Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot Mittuniversitetets sjuksköterskeutbildningar

Landets utbildningar till specialistsjuksköterska är i kris.
I en ny utvärdering underkänns merparten av utbildningarna.
– Vi tar resultatet på största allvar och ska genomföra åtgärder för att höja kvaliteten i de aktuella utbildningarna, säger Susanna Öhman, Mittuniversitetet.

Universitetskanslersämbetets experter har granskat landets 105 påbyggnadsutbildningar för sjuksköterskor.

Av dem får 74 stycken, eller 70 procent, underbetyget "bristande kvalitet". Det är sannolikt den mest massiva kritik som riktats mot någon högskoleutbildning.

Universitetskansler Harriet Wallberg vill att regeringen agerar.

– Det är inte ett lärosäte eller ett landsting som har slarvat, utan det är ett systemfel på nationell nivå. Mot bakgrund av det är läget allvarligt, eftersom det är sådan brist på specialistsjuksköterskor, säger Harriet Wallberg till TT.

Sex olika inriktningar vid Mittuniversitetet till specialistsjuksköterska bedöms ha brister i kvaliteten. Det gäller specialisering inom ambulanssjukvård, anestesisjukvård, distriktssköterska, intensivsjukvård, operationssjukvård och vård av äldre.

En magisterutbildning i omvårdnad får omdömet hög kvalitet.

Studenterna har goda praktiska kunskaper medan det är sämre med det vetenskapliga kunnandet

– Vissa förändringar och åtgärder inom utbildningarna har redan påbörjats för att stärka den vetenskapliga kompetensen, säger Eva Dannetun, avdelningschef vid Mittuniversitetet.

Bedömarna pekar också på stora problem med studenternas praktik. Det är brist på praktikplatser och specialiserade handledare och de blivande specialistsjuksköterskorna får därför inte tillräcklig kompetens att självständigt undersöka och behandla patienter. I förlängningen kan det äventyra patientsäkerheten:

– Väldigt många specialistsjuksköterskor arbetar i team, så det behöver inte betyda det. Men distriktssköterskor arbetar oftast självständigt och där kan man tänka sig att patientsäkerheten skulle kunna påverkas, säger Harriet Wallberg.

De 21 universitet och högskolor som berörs av kritiken måste komma tillrätta med bristerna inom ett år.