Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot nya dygnskvoten - färre ripor får skjutas

På tisdag börjar ripjakten. Nytt för i år är en sänkning av antalet ripor som får skjutas. Från åtta till fem i så kallad baglimit, en nyhet som inte har nått ut till jägarkåren.

Själva beslutet i sig får stark kritik. Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent i länet, ifrågasätter orsaken till sänkningen.

Men också det faktum att jägarkåren inte har informerats. När han själv kontrollerade de kartor som medföljer jakttillstånden stod det klart att de nya reglerna inte framgår.

– Man kan ju både boka jakt på nätet och köpa tillstånd från återförsäljare. Jag hörde rykten om att återförsäljarna inte visste om de nya reglerna så jag åkte till en av dem. Dels får man ett kort där det står fem ripor per dag, med liten text, men sedan följer det med en karta och på den står det åtta ripor per dag.

– Det är förvirrat. Länsstyrelsen kunde väl åtminstone ha lagt ut detta som en nyhet på sin hemsida.

Efter sex klick på hemsidan kommer man fram till en bilaga till protokoll 2 i rennäringsdelegationen, diarienummer 610-3564-15, och där framgår det att det av jaktetiska skäl tillämpas ett system med gräns för hur många ripor som får skjutas per dag. På renbetesfjället får fem ripor skjutas per dag och per jägare.

Det är en sänkning med tre ripor.

– Jakten börjar på tisdag. Det är hög tid att vi går ut med den här nyheten nu, säger biträdande naturvårdschefen vid länsstyrelsen Göran Gabling.

Enligt honom skjuter jägarna i snitt 1,5 ripa per dag. Italienska jägare kommer upp i 3,5 per dag. De ripinventeringar som gjorts visar att jakttrycket inte har stor påverkan på antalet ripor. I stället är det väder och vind och rovdjur som räv och mås som påverkar. När det finns gott om sork får riporna vara i fred.

– Så fem ripor per dag är väl tilltaget. Det skulle kunna vara 2-3 per dag, men det finns enstaka jägare som är mer effektiva. Och hittills har vi haft samma regler som Norrbotten och Västerbotten. Så länsstyrelsen föreslog att vi skulle ha kvar åtta ripor per dag men rennäringsdelegationen röstade ändå för en sänkning, säger Göran Gabling.

Tidningen Svensk Jakt har uppmärksammat de nya kvoterna och till tidningen säger Per Jon Fjellgren som representerar Mittådalens sameby i delegationen:

– Vi måste sätta stopp för överexploateringen av ripan. Genom att sänka kvoten förändrar man inte upplevelsen för jägarna och det är den de vill åt.

Magnus Hansson är kritisk till denna anledning till sänkningen. Inte för kopplingen till huruvida det är etiskt eller inte att ta fler än fem, utan för att kvoten kopplas ihop med jakttrycket, menar han.

– Det är befängt. Jakttrycket har ju ingen inverkan på riptillgången. Sedan är det möjligt att det finns områden med dålig tillgång på ripa men ska man då sänka för alla?

ÖP har sökt Per Jon Fjellgren utan att nå honom. Karin Thomasson (MP) sitter i delegationen och hon berättar att beslutet togs efter förslag från just Per Jon Fjellgren i Mittådalen.

– Vi har diskuterat det här flera gånger. Han tycker det är för få ripor. Sedan tycker jag att det är falsk marknadsföring om man har en gräns på åtta när det är så svårt att skjuta till och med fem. Man ger ju sken av att det går att skjuta åtta då.

Enligt årets inventering ökar ripbeståndet i södra och norra delen av länet, fast det finns lokala avvikelser.