Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot WHO för ebola-hantering

Fel kompetenser, sen respons och mycket politisk inblandning. Nationella smittskyddsmyndigheter och bidragsgivare ger Världshälsoorganisationen (WHO) frän kritik för hanteringen av ebola-utbrottet i Västafrika.(TT)

Fel kompetenser, för sen respons och för mycket politisk inblandning. Världshälsoorganisationen (WHO) får svidande kritik för hanteringen av ebola-utbrottet i Västafrika.

– Vi måste vara uppriktiga med att alltför ofta körs det tekniska över av politiken i WHO. Vi måste vända på det, sade Tom Frieden, chef för USA:s smittskyddsmyndighet CDC, vid ett WHO-möte i Genève.

WHO-chefen Margaret Chan medgav behov av bättre krishantering, av en beredskapsfond och av tillvägagångssätt för att snabbt rekrytera fältarbetare med rätt kompetens.

Under utbrottet har 21 724 ebolafall rapporterats i nio länder och 8 641 personer har avlidit, såvitt känt.

Bernice Dahn, Liberias ställföreträdande hälsominister, talar om behovet av snabb förändring:

– Länder i den afrikanska regionen känner att uppbyggnaden av WHO:s kapacitet för att bemöta kriser måste vara prioriterad.