Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritikerna tycks ha fel i allt

Blivande ärkebiskopen Antje Jackelén har gett sina kritiker svar på tal på DN Debatt.

Hon backar inte en millimeter från sina ståndpunkter. Om kritiken från bland annat ÖP:s ledarsida kring att hennes valspråk "Gud är större" – på arabiska Allahu Akbar – åtminstone i väst fått en ny laddning på grund av dess användning i samband med vidrigheter i Syrien, säger hon bland annat: "Även i kristen tradition finns ord och symboler som använts i våldssammanhang. Korset och uttrycket Gud med oss har fått ge religiös legitimitet åt våldsdåd."

"Gud med oss" var korsfararnas valspråk under de bloddrypande attackerna mot islams värld från 1094 och framåt. Visst är det för evigt komprometterat.

En personlig utvikning kan vara på sin plats: Den ende krigsledare jag i vördnad böjt huvudet för är Saladdin, den store muslimske härföraren som slog sin tids Gudskrigare, korsfararna, vid Hattin i Palestina 1187 och som ligger begravd i Damaskus.

Drygt 800 år efter Hattin är "Gud med oss" lika omöjligt för anständiga kristna att ta i sin mun som Allahu akbar rätteligen borde bli för anständiga muslimer.